„Nincs alternatívája az etnikai képviseletnek” - elindította Hargita megyei kampányát az RMDSZ

Hargita megye székhelyén, a Mikó vár előtti téren indította el a december 6-i parlamenti választás megyei kampányát az RMDSZ. A felszólaló politikusok a kiszámítható jövő, az erdélyi és székelyföldi gazdaság fejlesztése, a magyar kisebbség jogainak védelme szempontjából kulcsfontosságúnak nevezték a parlamenti mandátumok megszerzését.

A rendezvényen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte az RMDSZ kampányindítójának résztvevőit, akik között ott voltak a szövetség jelenlegi Hargita megyei szenátorai, képviselői és új jelöltjei is, valamint felszólalt Kelemen Hunor szövetségi elnök is. A csíki elöljáró kiemelte: a most útjára indított kampányidőszak és a december 6-i parlamenti választás Székelyföld, Erdély, Hargita megye jövőjéről, az erdélyi magyarság helyzetének javításáról, Csíkszereda városának megerősítéséről, a közösség életterének megerősítéséről szól

„Parlamenti jelenlét nélkül nincs erős erdélyi magyarság, nincsenek erős települések, nincsen a következő évekre kiszámítható jövő” – hangsúlyozta Korodi Attila. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott: a kampány a három Hargita megyei térség, Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszék együttműködésének jegyében fog telni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a választáson való részvétel nem jár egészségügyi kockázattal.

Kelemen Hunor: nincs alternatívája az etnikai képviseletnek

Kelemen Hunor szövetségi elnök rendkívülinek nevezte a mostani kampányindítót, és reményét fejezte ki, hogy „belátható időn belül ismét rend lesz, és ismét kiszámítható lesz a holnapi nap, és társadalmi kapcsolatainkat is tudjuk úgy működtetni, ahogyan eddig tettük”. Rámutatott: az elmúlt 30 évben az etnikai képviselet biztosította azt, hogy Romániában a dolgok egy része a helyére kerüljön. Ennek a képviseletnek a mai napig sincsen alternatívája, fogalmazott a szövetségi elnök.

„Ahhoz, hogy tudjuk folytatni a kisebbségi, nemzeti közösségünk jogainkért folytatott harcot, szükség van a képviseletre. Ezzel megerősítjük azt, amit eddig elvégeztünk, megvédjük azt, amit eddig felépítettünk. Az elmúlt négy év is kétkezi munkával telt: egyik kezünkkel építkeztünk, a másikkal védekeztünk” – mondta Kelemen Hunor. Kiemelte: 2020-ban kiteljesedett az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) való összefogás, együttműködés, mert „a versenynek megvan az ideje és megvan az ideje az együttműködésnek is”.

A szövetségi elnök kifejtette: a parlamenti választások időpontjának kitűzése a kormány felelőssége, és nem az RMDSZ döntése. Kelemen Hunor kitért az oktatás helyzetére is, és hangsúlyozta: a szövetség azt szorgalmazza, hogy az általános iskolában és az elemi iskolában ott, ahol nincsenek gócpontok, a fizikai jelenlétet is feltételező oktatást indítsák be. „Gyerekek nemzedékeit nem lehet feláldozni annak a rossz, át nem gondolt döntések sorozatának, amelyeket a kormány meghozott” – emelte ki.

Zakariás Zoltán az EMSZ jelöltjeként, a választási együttműködés eredményeképpen kapott bejutó helyet az RMDSZ Hargita megyei listáján. A politikus szerint az erdélyi magyarságot képviselő politikai alakulatok összefogása nem csak a mostani parlamenti választást, hanem az elkövetkező éveket is érinti parlamenti, megyei és helyi önkormányzati szinten is.

Az RMDSZ szenátora, Tánczos Barna a székelyföldi egészségügyi ellátórendszer fejlesztését, a fiatal nemzedékek egészséges életmódra nevelését, a rendszeres testmozgás és a prevenció fontosságát emelte ki hozzászólásában. A szenátor kitért a vadkárok megelőzésére, illetve a medvekérdés rendezésének fontosságára is, valamint a családi kisgazdaságok minél hatékonyabb támogatásának fontosságára a következő parlamenti-, valamint európai uniós költségvetési ciklusban.

A kampányeseményen felszólalt még Bíró Barna Botond udvarhelyszéki-, Barti Tihamér gyergyószéki RMDSZ elnök, Antal Lóránt szenátor, Bende Sándor parlamenti képviselő, Ladányi László és Hajdu Gábor képviselőjelölt. Mindannyian egyetértettek az összefogás és parlamenti képviselet fontosságában, amely elengedhetetlen az erdélyi magyarságot is érintő beruházások, fejlesztések, támogatások kivívásához romániai és európai uniós szinten is.

Kapcsolódók

Kimaradt?