Körvonalazódnak az RMDSZ parlamenti jelöltlistái, de sok még a kérdőjel

A hétfő esti határidőig az RMDSZ valamennyi területi és megyei szervezeténél lezárultak a rangsoroló gyűlések, így már részben ismert, kik esélyesek a következő parlamenti ciklusban képviselői és szenátusi mandátumra. Azért csak részben, mert a Máramaros és a Hargita megyei területi szervezetek nem tudtak megegyezni a befutó helyek elosztásáról, és azt sem tudni még, hogy átad-e majd befutó helyeket az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetségnek. A megyei jelöltlistákat a Szövetségi Állandó Tanács hagyja jóvá, és kétharmados többséggel akár módosíthat is rajtuk.

Az RMDSZ az év végi parlamenti választások után a jelenlegi frakció létszámából kiindulva legalább 21 képviselői és 9 szenátori hellyel számol. Erre utalt is Kelemen Hunor szövetségi elnök a keddi aradi sajtótájékoztatóján, amikor arról beszélt: a helyhatósági választásokon elért mandátumszámok reményt adnak arra, hogy a parlamenti választásokon sikerül megismételni a 2016-os választási eredményeket.

A hétfő este lezáruló rangsorolások ismeretében részben már tudni lehet, hogyan néz majd ki az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója, ha a szervezet támogatottsága megyénként is a négy évvel ezelőtti szinten marad a decemberi választásokon.

A képviselői listák befutó helyére került és mandátumra számíthat a megyei szervezetek döntése szerint: Miklós Zoltán (Háromszék), Könczei Csaba (Háromszék), Biró Rozália (Bihar), Szabó Ödön (Bihar), Kovács Attila (Brassó), Csép Andrea (Maros), Kolcsár Károly (Maros), Csoma Botond (Kolozs), Magyar Lóránd (Szatmár), Nagy Szabolcs (Szatmár), Faragó Péter (Arad), Kelemen Hunor (Hargita), Seres Dénes (Szilágy). A szenátusba bekerülhet: Cseke Attila (Bihar), Szabó József (Bihar), Fejér László Ödön (Háromszék), Császár Károly (Maros), Novák Csaba Zoltán (Maros), László Attila (Kolozs), Turos Lóránd (Szatmár).

Az általunk összeállított listák meglehetősen foghíjasak: nem szerepelnek rajtuk azok a politikusok, akiket befutó helyre rangsoroltak a Máramos és Hargita megyei területi szervezetek (Kelemen Hunort nem rangsorolták). Nem kerültek fel a Maros megyei és a háromszéki képviselői listán harmadik – 2016-ban szintén befutó – helyre rangsorolt jelöltek (Birtalan István és Gál Károly), illetve a szórvány jelöltje sem, aki jelenleg Benedek Zakariás képviselő. Azért nem, mert ezekhez a nevekhez több kérdőjel is kapcsolódik.

Nem egyeztek meg a területi szervezetek

Máramaros megyében két területi szervezet van: Nagybánya és Történelmi Máramaros. Az előbbi Apjok Norbert jelenlegi Máramaros megyei képviselőt, utóbbi Béres István területi elnököt rangsorolta az első helyre hétfő délután. Ám a két területi szervezet a kedd esti tárgyalásain nem tudott megegyezni abban, hogy melyikük kerüljön a megyei képviselőjelölti lista első helyére – tudtuk meg Apjok Noberttől. Hasonló a helyzet Hargita megyében, ahol három területi szervezet – Csík, Udvarhelyszék, Gyergyószék – között szintén nincs még egyezség a képviselői és szenátusi befutó helyek egymás közti elosztásának algoritmusáról.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelöltállítási szabályzat értelmében a Maros, Hargita és Kovászna megyei képviselői lista valamelyikén befutó helyet kell biztosítani a szórvány jelöltjének. Ha pedig az RMDSZ úgy dönt, hogy átenged egy vagy két képviselői mandátumot az Erdélyi Magyar Szövetségnek, akkor az EMSZ jelöltjeinek is át kell adni a Maros, Hargita és Kovászna megyei képviselői listák befutó helyeiből egyet vagy kettőt.

Négy éve a három megye „testvériesen” osztozkodott: a szórvány jelöltje, Benedek Zakariás a Hargita megyei listán jutott be, a Maros megyeiek Biró Zsoltnak (MPP), a háromszékiek Kulcsár Terza Józsefnek adtak át egy-egy befutó helyet (a harmadikat), miután az RMSZ együttműködési megállapodást kötött a Magyar Polgári Párt akkori vezetésével.

A SZÁT ülése előtt az EMSZ-szel tárgyalnak

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője elmondta, ha a Máramaros és Hargita megyei területi szervezetek nem tudnak kiegyezni a befutó helyek elosztásáról, akkor a Szövetségi Elnökségtől kérniük kell a jelöltállítási határidő meghosszabbítását. Ha ez nem történik meg, illetve a kitolt határidőig sem tudnak megegyezni, akkor a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hozza meg helyettük a döntést.

Az már ismert, hogy az RMDSZ és az EMSZ vezetői leülnek tárgyalni a parlamenti választásokról, de a találkozójuk időpontját nem rögzítették. Ha az RMDSZ az egyeztetések nyomán mandátumokat engedne át a két kis magyar párt szövetségének, akkor szintén a SZÁT fog dönteni arról, hogy jelöltjeik melyik megyei listára kerülnek. De a SZÁT dönt arról is, hogy ki lesz a szórvány jelöltje, és melyik megyei szervezetnek kell őt a listájára befogadnia.

Mint korábban írtuk, a MIÉRT azt szeretné, hogy az RMDSZ befutó helyet biztosítson a képviselőjelöltjük, Oltean Csongor számára. Mivel a jelöltállítás szabályzata erről nem rendelkezik, a SZÁT fog dönteni erről is – mondta Hegedüs Csilla. Hozzátette: az RMDSZ jelöltlistáit véglegesítő SZÁT-ülés időpontját még nem rögzítették. A listák leadási határideje október 22.

Kapcsolódók

Kimaradt?