Udvarhelyszéki rangsorolás: Ladányi, Sebestyén és Antal a befutó helyeken

Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László Zsolt és Sebestyén Csaba István képviselőjelölt szerzett elvileg bejutó helyet az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének hétfő esti rangsorolóján. A következő időszakban a területi szervezet mottója: „Több meló, kevesebb ego.”

Hétfőn délután tartotta választmányi ülését az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete, ahol fő napirendi pontként szerepelt az udvarhelyszéki szenátor- és képviselőjelöltek bemutatkozása és rangsorolása.

Hargita megyében az RMDSZ-es képviselői lista első öt helye, a szenátusi listának pedig az első két helye számít befutónak. Ebből a Csík, Gyergyó, Udvarhely térségek által korábban elfogadott algoritmus alapján Udvarhelyszéket egy szenátori és két képviselői hely illeti meg, amelyekre egy szenátorjelölt és öt képviselőjelölt adta le jelentkezését.

Bíró Barna Botond visszalépett

A 66 választmányi tag jelenlétében zajló ülést házigazdaként Bíró Barna Botond, a területi szervezet elnöke nyitotta meg, aki egyben be is jelentette, hogy visszavette a jelölési dokumentációját és nem indul képviselőjelöltként a decemberi választásokon.

„Területi elnökként minden bizonnyal a legtöbb szavazatot kaptam volna, mert ez általában ezzel a támogatottsággal jár. Viszont a választási eredmények alapján úgy tűnik, sok még a tennivaló azért, hogy a területi szervezet megerősödjön. A munka nagy része pedig területi elnökként rám hárul, és ezt a munkát innen, Udvarhelyszékről tudnám a leghatékonyabban végezni. A következő időszakban az udvarhelyszéki szervezet a mottója a következő: Több meló, kevesebb ego!” – nyilatkozta a Maszolnak a széki elnök.

Ladányi, Sebestyén, Rátz, Benedek

Következett a titkos szavazás a jelöltek rangsorolása, a sportszerűség jegyében a jelöltek érvénytelenül szavaztak. Antal Lóránt egyetlen szenátorjelöltre adott 66 szavazatból egy volt érvénytelen, 62-en támogatták a jelölést, hárman pedig nem. „Amit ígérni tudok, hogy azt a munkát visszük tovább, amit az elmúlt periódusban is együtt végeztünk. Mindig számíthatnak rám, ránk, csak úgy tudunk sikereket elérni, ha továbbra is csapatként dolgozunk” – mondta köszönőbeszédében Antal Lóránt szenátor.

A képviselőjelölteknél minden választmányi tag két jelöltre szavazhatott. Négy szavazólap érvénytelen volt, a 124 érvényes szavazatból Ladányi László Zsolt 51-et kapott, Sebestyén Csaba 40-et, a keresztúri térség jelöltje Rátz István 17-et és Benedek Árpád Csaba 16-ot.

Sebestyén Csaba István, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke négy évvel ezelőtt, a 2016-os parlamenti választásokat követően a szavazatok visszaosztása után szerzett mandátumot. Ladányi László Zsolt korábban rövid ideig volt Hargita megye prefektusa és alprefektusa is, az elmúlt nyolc évben pedig az Országos Közbeszerzési Ügynökség főtitkáraként tevékenykedett.

„Nagyon örülök, köszönöm a bizalmat és a támogatást az RMDSZ választmányának. Nyolc év után tértem vissza Bukarestből, de ez a visszatérés újabb bukaresti megbízást eredményezhet. Remélem, hogy ez meglesz, ezen fogunk dolgozni a következő hónapokban, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy sikerüljön – nyilatkozta a Maszolnak Ladányi.

„Csak azt kérhetjük, ami Udvarhelyszéknek jár”

A rangsor még nem tekinthető véglegesnek, ezt még be kell illeszteni a megyei képletbe. Biró Barna Botond elmondta, hogy 2016-ban a megyei képviselői listát a szövetségi elnök, Kelemen Hunor vezette, utána jött Csík, majd Gyergyó térség jelöltje, Udvarhelyszéké volt a 4. és 5. hely. Később a Szövetségi Állandó Tanács a 4. helyet odaadta a szórványt képviselő Benedek Zakariásnak. A szenátori listát Udvarhelyszék vezette, majd következett Csík, Udvarhelyszék és Gyergyó.

„El tudjuk fogadni, hogy a 2016-os algoritmus megmaradjon 2020-ra is. Szüksége is van az udvarhelyszéki RMDSZ-nek arra, hogy meg tudjon erősödni. Szeretnénk, hogy azok a tisztségek, amelyek megilletik Udvarhelyszéket (területi nagysága, lakosságszáma, gazdasági szerepe szempontjából), azokat megkapjuk. A Hargita Megyei Egyeztető Tanács részéről még nem született döntés, de mi csak azt kérhetjük, hogy ami Udvarhelyszéket megilleti, azt ne bántsák – nyilatkozta lapunknak Bíró Barna Botond, udvarhelyszéki területi elnök.

Mint korábban írtuk, a Hargita Megyei Egyeztető Tanács nem tudott még dönteni arról, hogy milyen algoritmus szerint osztják el a befutó helyeket a területi szervezetek között. Az egyeztetéseket folytatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?