RMDSZ-jelöltlisták Hargita megyében: nem sikerült dönteni a befutó helyek elosztásának elvéről

Nem hozott döntést hétfői ülésén a Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) a képviselői és szenátusi befutó helyek területi területi szervezetek közötti elosztásának elvéről. Az egyeztetéseket kedden folytatják.

Hargita megyében az RMDSZ-es képviselői lista első öt helye, a szenátusi listának pedig az első két helye számít befutónak. Ezeket a helyeket egy bizonyos algoritmus alapján osztják el a három területi szervezet – Csík, Gyergyó és Udvarhely – között. A képviselői listán az első hely a szabályzat szerint az RMDSZ elnökét, Kelemen Hunort illeti meg, így voltaképp a maradék négy helyen osztoznak a területi szervezetek.

A négy évvel ezelőtti algoritmus szerint a képviselői lista második helye Gyergyót, a harmadik Csíkot, a negyedik és ötödik Udvarhelyt illette meg. Megjegyzendő, hogy az udvarhelyiek a Szövetségi Állandó Tanács döntése értelmében átadták át az egyik helyüket a szórványt képviselő Benedek Zakariásnak. A szenátusi lista első helyét Udvarhely, a másodikat Csík kapta meg 2016-ban.

A három területi szervezet vezetőit tömörítő Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) hétfő délután nem tudott dönteni a befutó helyek elosztásának algoritmusáról. Becze István, a Csík területi RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszolnak elmondta: engedélyt kérték az országos vezetőségtől a jelöltállítás október 5-i határidejének túllépésére, hogy folytatni tudják az egyeztetéseket.Közlése szerint a Szövetségi Állandó Tanács október 15-én esedékes üléséig mindenképpen meghozzák a végső döntésüket.

Közben a területi szervezetek megtartották a jelöltaspiránsokat rangsoroló gyűléseiket. A csíki eredményekről itt, a gyergyóiról itt olvashat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?