Jelöltrangsorolás a csíki RMDSZ-nél: Hajdu Gábor léphet Korodi Attila helyére

Az RMDSZ Csík Területi Szervezetének hétfő délutáni döntése értelmében Hajdu Gábor indulhat a december 6-i parlamenti választásokon és veheti át a Csíkszereda polgármesterének megválasztott Korodi Attila képviselői helyét. Sógor Csaba volt EP-képviselő alulmaradt a rangsoroláson.

Hajdu Gábor vállalkozót indítja az RMDSZ Csík-térségi képviselőjelöltként – tájékoztatta a Maszolt Becze István, a csíki RMDSZ ügyvezető elnöke. A jelöltaspiránsokat rangsoroló hétfői szavazáson az indulási szándékát szintén bejelentő Sógor Csaba, volt európai parlamenti képviselő 50-20 szavazataránnyal maradt alul.

A Területi Küldöttek Tanácsa (TKT) 11 ellenszavazattal elfogadta, hogy a szenátori posztot újra Tánczos Barna pályázhatja meg. A Csík-térséget képviselő másik parlamenti helyet továbbra is Kelemen Hunor szövetségi elnök foglalhatja el.

Hajdu Gábor szeptember 7-én a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be indulási szándékát a parlamenti választásokon. Mint bemutatkozásában elmondta: 17 éve aktív tagja az RMDSZ csíki területi szervezetének, a szövetség országos döntéshozatalában is részt vett, de nem tartja magát „karrierpolitikusnak”. Nemrég választották meg a szövetség Csík-terület küldötti tanácsának elnökévé. Jogászként és vállalkozóként tevékenykedett az elmúlt húsz évben, és ezen idő alatt volt alkalma megismerni a magánemberek problémáit. Reményei szerint megfelelő kapcsolatot tudna teremteni a központi kormányzat, a magánemberek, az önkormányzatok és a civil szféra között.

Tánczos Barna szenátor a szavazás után a Maszolnak elmondta: újabb mandátumot, ugyanakkor feladatot kapott a csíki területi szervezet részéről, amit munkával és együttműködéssel szeretne meghálálni. „Ez feladat, nem kiváltság, hanem munkára való felkérés” – fogalmazott az újrázni készülő szenátor.

Így alakul ki a végső jelöltlista

Hargita megyében az RMDSZ-es képviselői lista első öt helye, a szenátusi listának pedig az első két helye számít befutónak. Ezeket a helyeket egy bizonyos algoritmus alapján osztják el a három területi szervezet – Csík, Gyergyó és Udvarhely – között. A képviselői listán az első hely a szabályzat szerint az RMDSZ elnökét, Kelemen Hunort illeti meg, így voltaképp a maradék négy helyen osztoznak a területi szervezetek.

A négy évvel ezelőtti algoritmus szerint a képviselői lista második helye Gyergyót, a harmadik Csíkot, a negyedik és ötödik Udvarhelyt illette meg. Megjegyzendő, hogy az udvarhelyiek a Szövetségi Állandó Tanács döntése értelmében átadták át az egyik helyüket a szórványt képviselő Benedek Zakariásnak. A szenátusi lista első helyét Udvarhely, a másodikat Csík (Tánczos Barna) kapta meg 2016-ban.

A három területi szervezet vezetőit tömörítő Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) hétfő délután dönti el, hogy változtat-e a négy évvel ezelőtt alkalmazott algoritmuson. Arról, hogy a jelenleg Benedek Zakariás által betöltött mandátumot ki kapja, a Szövetségi Állandó Tanács dönt ezen a héten.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?