Parlamenti választások: elkezdődött a jelöltaspiránsok rangsorolása az RMDSZ-ben

Még meg sem száradt a pecsétnyom a helyhatósági választások szavazócéduláin, máris a parlamenti választásokra készülnek a pártok. A RMDSZ közölte azoknak a névsorát, akik megpályázták a decemberi képviselői és szenátusi jelöltlisták befutó helyeit. Több helyen verseny is lesz, és van olyan területi szervezet, ahol már csütörtökön megtartják a rangsoroló gyűléseket. A jelöltaspiránsok megyékre lebontott névsorát és a jelöltállítás további menetrendjét ismertetjük.

Arad megye

Az Arad megyei RMDSZ-nek jelenleg egy képviselője van a parlamentben, Faragó Péter. Ő az egyetlen személy, aki benyújtotta a jelölési dokumentációját, így a pénteki rangsoroló gyűlés formalitásnak ígérkezik.

Beszterce-Naszód megye

A Beszterce-Naszód megyei magyarságnak nincs képviselője a parlamentben, és megyei listák élén szereplő jelöltek sem számíthatnak mandátumra. Képviselői helyre Antal Attila, Szilágyi Ilona, Mihalci János, Bauer Antal, Papp András és Balázs Dénes, szenátusira Borsos Károly László, Toók Katalin és Rémán György pályázik. A rangsoroló gyűlés időpontját még nem rögzítették.

Bihar megye

A Bihar megyei RMDSZ-nek három képviselője – Biró Rozália, Derzsi Ákos, Szabó Ödön – és egy szenátora – Cseke Attila – van. Csak ők négyen jelezték a megyei szervezetnél, hogy parlamenti mandátumra pályáznának, így a hétfőre tervezett rangsoroló ülés formalitásnak ígérkezik.

Brassó megye

A Brassó megyei RMDSZ-nek Ambrus Izabella a képviselője a parlamentben, szenátora nincs. Ambrus Izabella nem vállal újabb mandátumot, helyére Kovács Attila pályázik, szenátornak senki nem jelentkezett. A formálisnak ígérkező rangsoroló gyűlést csütörtökön tartják.

Fehér megye

A Fehér megyei magyar közösségnek nincs képviselete a parlamentben. A képviselői lista első helyére Bona Zsolt Árpád, Ladányi Árpád Csaba, a szenátusi lista első helyére Lőrincz Helga pályázik. A rangsoroló gyűlést pénteken tartják Nagyenyeden.

Hargita megye

Az RMDSZ-nek öt Hargita megyei képviselője – Bende Sándor, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Sebestyén Csaba, Benedek Zakariás – és két szenátora – Antal Loránt, Tánczos Barna – van. Vagyis öt, illetve két befutó hely van az RMDSZ parlamenti jelöltlistáin, amelyet egy bizonyos algoritmus alapján osztanak el a három területi szervezet – Csík, Gyergyó és Udvarhely – között. A képviselői listán az első hely a szabályzat szerint az RMDSZ elnökét, Kelemen Hunort illeti meg, így voltaképp a maradék négy helyen osztoznak a területi szervezetek.

A négy évvel ezelőtti algoritmus szerint a képviselői lista második helye Gyergyót (Bende Sándor), a harmadik Csíkot (Korodi Attila), a negyedik és ötödik Udvarhelyt (Sebestyén Csaba és Benedek Zakariás) illette meg. Megjegyzendő, hogy az udvarhelyiek a Szövetségi Állandó Tanács döntése értelmében adták át az egyik helyüket a szórványt képviselő Benedek Zakariásnak. A szenátusi lista első helyét Udvarhely (Verestóy Attila, majd Antal Loránt), a másodikat Csík (Tánczos Barna) kapta meg 2016-ban.

Korodi Attila képviselőtől megtudtuk, a Hargita megyei egyeztető tanács (HET) várhatóan a hét végén dönti el, hogy megőrzik-e idén a négy évvel ezelőtt alkalmazott algoritmust. A területi szervezetek pedig időközben megtartják a rangsoroló gyűléseiket, amelyeken eldől, hogy kik kerülnek az adott szervezetet megillető befutó helyekre majd a megyei listán.

A csíkszéki területi szervezetnél várható küzdelemről itt írtunk részletesen. A lényeg: a polgármesterré választott Korodi Attila helyére ketten pályáznak, Hajdú Gábor és Sógor Csaba, a szenátusi helyért pedig nem lesz verseny, mert Tánczos Barna az egyetlen jelöltaspiráns. A rangsoroló gyűlést szombaton tartják Csíkszeredában.

A gyergyószéki területi szervezetnél Bende Sándor jelezte, hogy újabb képviselői mandátumra pályázik, de lesz egy ellenjelöltje is, Eigel Tibor személyében. A szenátusi listára Kassay Lajos Péter jelentkezett. A rangsoroló gyűlést pénteken tartják. Az udvarhelyszéki területi szervezetnél a képviselői helyért zajló küzdelemben Sebestyén Csabának négy ellenjelöltje is van: Benedek Árpád Csaba, Bíró Barna Botond, Ladányi László és Rátz István. Szenátusi mandátumra csak Antal Loránt pályázik. A rangsoroló gyűlést hétfőn tartják Székelyudvarhelyen.

Hunyad megye

A Hunyad megyei magyar közösségnek nincs képviselete a parlamentben. Képviselőnek Széll Lőrincz, szenátornak Csatlós Erzsébet-Zsófia jelentkezett. A rangsoroló gyűlést csütörtök délután tartják Déván.

Kovászna megye

Az RMDSZ-nek jelenleg Kovászna megyében két képviselője – Benkő Erika és Márton Árpád – és egy szenátora – Fejér László Ödön – van. Négy éve a háromszéki RMDSZ-listán jutott be a képviselőházba Kulcsár Terza József MPP-s politikus is. Utóbbi idén már nem kerül fel a jelöltlistára, Márton Árpád pedig nem vállal újabb mandátumot (részleteket itt olvashat). A képviselői lista három befutó helyére Miklós Zoltán, Gál Károly és Könczei Csba adta le a pályázatát. Fejér László Ödön újabb szenátusi mandátumot szeretne, de helyére pályázik Benkő Erika is. A rangsoroló gyűlés időpontját nem közölte az RMDSZ.

Kolozs megye

A Kolozs megyei RMDSZ-nek egy képviselője – Csoma Botond – és egy szenátora – László Attila – van. Csoma Botond újabb mandátumot szeretne, de lesz egy ellenjelöltje is Talpas Botond személyben. László Attilának nincs ellenjelöltje. A rangsoroló gyűlést szombaton tartják Kolozsváron.

Maros megye

A Maros megyei RMDSZ-nek két képviselője – Csép Andrea és Vass Levente – és két szenátora – Császár Károly és Novák Csaba Zoltán – van. Négy éve RMDSZ-listán jutott be a képviselőházba Biró Zsolt MPP-s politikus is. Utóbbi idén már nem kerül fel a jelöltlistára. A képviselői lista három befutó helyére Birtalan István, Csép Andrea, Hamar Alpár, Kolcsár Károly és Vass Levente adta le a pályázatát. A szenátusi befutó helyekért nem lesz verseny, mert csak a két jelenlegi szenátor adta le a jelölési dokumentációt. A rangsoroló gyűlést hétfőn tartják Marosvásárhelyen.

Máramaros megye

A Máramaros megyei RMDSZ képviselője a parlamentben jelenleg Apjok Norbert, szenátoruk nincs. A megyében két területi szervezet van, a nagybányai és a történelmi máramarosi. Az előbbi szervezetben Apjok Nobert ismét bejelentkezett egy mandátumért a Máramaros megyei képviselőházi  listára, de lesz három ellenjelöltje is: Krizsanovszki Enikő, Vida Noémi és Papp Zsolt. Az utóbbi szervezethez Béres István adta le a jelentkezését a képviselőházi listára. A szenátusi listára egyik szervezetben sem akadt jelentkező.

Hargita megyéhez hasonlóan Máramaros megyében is meg kell egyezniük a területi szervezeteknek abban, hogy melyiküket illeti meg a képviselőházi lista befutó helye. Ha ebben nem tudnak megegyezni, a jelöltlisták összeállítását a Szövetségi Állandó Tanács végzi – tudtuk meg Hegedüs Csillától, az RMDSZ szóvivőjétől. A történelmi máramarosi szervezet hétfőn tartja rangsoroló gyűlését, a nagybányai szervezet nem közölt még időpontot.

Szeben megye

A Szeben megyei magyarság képviselője a parlamentben Benedek Zakariás, aki azonban az RMDSZ Hargita megyei listáján indulva jutott mandátumhoz. A képviselő listára hatan jelentkeztek: Balog József, Badi Blanka, Pocan Ildikó, Dózsa Leventem Bordi Magdolna, Keresztes Kálmán. A szenátusi listára Orosz Csaba, Bándi Levente és Muzsnai Csaba pályázik. A rangsorolást pénteken tartják Medgyesen.

Szatmár megye

A Szatmár megyei RMDSZ-nek két képviselője – Erdei-Doloczki István, Magyar Lóránd – és egy szenátora – Turos Lóránd – van. Erdei-Doloczki István nem vállal újabb mandátumot. A képviselői lista két befutó helyére Magyar Lóránd mellett Nagy Szabolcs, Szőcs Péter, Muresán István és Bura Maksay István jelentkezett. A szenátusi lista első helyére csak Turos Lóránd pályázott, a jelenlegi szenátornak nem lesz ellenjelöltje. A rangsoroló gyűlés időpontját nem közölte az RMDSZ.

Szilágy megye

A Szilágy megyei RMDSZ-nek egy képviselője van, Seres Dénes. A politikus újabb mandátumra jelentkezett, ellenjelöltje nincs. A szenátusi lista első helyére Kovács Irén adta le a pályázatát. A rangsoroló gyűlést csütörtök délután tartják Zilahon.

Temes megye

A Temes megyei magyaroknak nincs képviselőjük és szenátoruk. Képviselőnek Molnár András és Marossy Zoltán, szenátornak senki nem jelentkezett. A rangsorolást szombaton tartják Temesváron.

Az RMDSZ közlése szerint a Magyar Ifjúsági Értekezletet megillető helyre Oltean Csongor adta le a pályázatát, a külföldi körzet képviselői listára Hegedüs Csilla jelentkezett. A szórványt megillető mandátum megszerzésével ismét Benedek Zakariás próbálkozna. Ám mint Hegedüs Csilla szóvivőtől megtudtuk, a szabályzat szerint a SZÁT dönti majd el, ki képviseli majd a szórványt a parlamentben, illetve azt is, hogy a szórvány jelöltje az RMDSZ Maros, Kovászna vagy a Hargita megyei listáján kerüljön be a parlamentbe.

A szóvivő elmondta, a területi és megyei szervezetek mindegyike legkésőbb hétfőig megtartja a rangsoroló gyűlését. Az esetleges óvásokat a Szövetségi Elnökség bírálja el. Az RMDSZ megyénkénti képviselőházi és szenátusi listáit a SZÁT hagyja jóvá. Az operatív döntéshozó testület módosíthat ezeken a listákon, de csak kétharmados többséggel. A SZÁT várhatóan már jövő héten ülésezni fog – tájékoztatott Hegedüs Csilla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?