Már a parlamenti választásokra készül a Csíki RMDSZ

Alig jártak le a helyhatósági választások, az ország újra szavazásra készül, december 6-án a parlamenti képviseletekről dönt az ország. A támogató aláírások gyűjtésével és a jelöltállításokkal kapcsolatos legfontosabb teendőket Korodi Attila foglalta össze csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Csíkszereda frissen megválasztott polgármestere a sajtó képviselőinek úgy fogalmazott: elengedhetetlen, hogy a csíki térségnek, Hargita megyének és az erdélyi magyarságnak ne legyen erős parlamenti képviselete. „Ehhez szükség van a következő két hónapban az egymásra figyelésre és a közösségi prioritások ébrentartására” – szögezte le. Hozzátette: ha van megfelelő parlamenti képviselet, akkor a közösség képviselete és a fejlesztési ügyek sokkal jobban működnek Csíkszeredában. A politikus arra biztatott, hogy a lakosság fogalmazza meg véleményét, jelezze álláspontját, véleményét, kritikáját.

Indul az aláírásgyűjtés

Korodi Attila hozzátette, a következő napokban nagyobb számú csíkszeredai aláírással szeretnék segíteni az országos aláírásgyűjtést. „Országos szinten az RMDSZ azt a célt tűzte ki, hogy több mint 100 ezer aláírást gyűjt. A törvény a vírushelyzetre tekintettel csökkentette a szükséges aláírások mennyiségét 200 ezerről 100 ezerre. Viszont a következő néhány napra ez is  nagyon komoly kihívást jelentő feladat Erdély-szerte" – emelte ki a politikus.

Korodi Attila kitért a parlamenti képviselői választások jelentőségére is. „A parlamenti munka a következő években nagyon komoly támpillére kell hogy legyen a városi elképzeléseinknek a megvalósításához. Ha december 6-án sikeresen zárjuk a választásokat és a román belpolitika normális menetrendben működik, a következő négy évben nem lesznek választások. Lesz egy négy éves, munkára, fejlesztésekre, közösségi ügyekre helyt adó időszak, melyet nem fognak a választási politikai hajrák zavarni” – fogalmazott.

Hozzátette: Csíkban a jelöltállítási folyamat a következő héten zárul le. „Ez azt jelenti, hogy a csíki, majd Hargita megyei jelöltek két héten belül végleges mandátumot kapnak, hogy elinduljanak a szövetség nevében a választásokon” – mondta.

Feloldják az összeférhetetlenséget

Újságírói kérdésre Korodi Attila kifejtette: a polgármesterré választását követően egyeztetett a parlament főtitkárával, valamint az RMDSZ elnökével és frakcióvezetőkkel is. „Van egy bürokratikus eljárás. Elsősorban záros határidőn belül fel kell oldani a helyzetből adódó összeférhetetlenséget. Ezt meg fogjuk tenni. A parlamentnek kell hitelesítenie a visszalépésemet, a szövetség pedig eldönti, hogy a hátramaradt néhány hétre feltölti-e, vagy nem a megmaradt helyet” – részletezte.

Arra a kérdésre, hogy ki veheti át a képviselői helyét, Korodi Attila úgy válaszolt: ezt a kérdést a frakció és a szövetség „rendezi” a felállított lista alapján, amely a Csíkszék, Gyergyószék és Udvarhelyszék közti négy éves algoritmus szerint működik.

Bors Béla önkormányzati képviselő, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének Csíkszeredáért felelős ügyvezető alelnöke a sajtóeseményen elmondta: a következő napokban önkéntesek, jelöltek, önkormányzati képviselők fogják felkeresni a város lakóit támogatói aláírásokat gyűjtve. Akit otthonában nem érnek el, lehetősége van bemenni a területi szervezet irodájába aláírni, vagy a párt honlapjáról is letöltheti az aláírási ívet és eljuttathatja az irodába. „Az idő rövid, hiszen hétfőn már be is szeretnénk fejezni az aláírásgyűjtést, ezért jó kis hajrá áll előttünk” – fogalmazott Bors Béla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?