Megújulhat a parlamenti képviselet Háromszéken

Az idei választások után jelentősen átalakul és megújul Kovászna megye parlamenti képviselete. Háromszéken három képviselői és két szenátori tisztség van, amelyet az elmúlt évtizedek tapasztalata szerint legnagyobb eséllyel az RMDSZ jelöltjei szerezhetnek meg. A szövetségen belül a legtöbb szervezetben lezárult a jelölési dokumentációk leadásának határideje.

A Kovászna megyei RMDSZ-szervezetnél a három képviselői mandátumért Miklós Zoltán közgazdász, a Szépmezői Ipari Park igazgatója, Gál Károly baróti vállalkozó, megyei tanácstag és Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szállt versenybe.

A két szenátori tisztségért a sepsiszentgyörgyi Benkő Erika jelenlegi parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője és a kézdivásárhelyi Fejér László Ödön jelenlegi szenátor nyújtotta be jelentkezési iratcsomóját, így csak ő újrázna a mostani háromszéki honatyák közül.

E szerint harminc év után visszavonul a bukaresti parlament egyik legrégebb tisztségben lévő képviselője, Márton Árpád, aki a rendszerváltást követően mindig mandátumot szerzett. Nem jelenik meg az RMDSZ jelöltlistáján Kulcsár Terza József sem, aki 2016-ban a két magyar párt egyezsége alapján az MPP politikusaként lett RMDSZ-képviselő. A harmadik háromszéki képviselő, Benkő Erika pedig ezúttal a szenátusban próbál mandátumot szerezni.

A jelöltlista még módosulhat, hiszen az RMDSZ ifjúsági szervezetében a Magyar Ifjúsági Értekezletben (MIÉRT) még nem zárult le a jelöltállítási folyamat, bár a szervezet országos elnöke, Oltean Csongor már bejelentette, hogy az erdélyi magyar fiatalok képviselőjelöltjeként indul a decemberi parlamenti választásokon. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ifjúság jelöltje melyik megye jelöltlistáján kap helyet, ám Oltean Csongor sepsiszentgyörgyi lévén akár a háromszéki listán is szerepelhet.

Az RMDSZ-en belüli jelöltállítási folyamat október elején zárul le, amikor a megyei szervezet rangsorolja a jelölteket és kiderül, hogy ki kerül az esélyesnek tartott helyekre.

Kovászna megyében a rendszerváltás óta az RMDSZ szerezte meg mindhárom képviselői mandátumot, illetve az egyik szenátori mandátumot. A második szenátori mandátum a töredékszavazatok visszaosztásán múlik és egy bonyolult matematikai képlet szerint számítják ki, így volt, amikor az RMDSZ jelöltje nyert mandátumot és volt, amikor valamelyik román párt jelöltjének kedvezett a számítás.

(Címlapképen: Márton Árpád és Kulcsár-Terza József képviselők)

Kapcsolódók

Kimaradt?