Arányosságot akar a kulturális-tudományos intézményekbe a KAT

Kedden Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsának (KAT) elnöksége. A testület megvitatta az RMDSZ XI., csíkszeredai kongresszusán elfogadott dokumentumokat, a program és az alapszabályzat módosítását. Megállapította, hogy a kongresszus döntései javítják a kulturális autonómia kiépítésének feltételeit.

A KAT elnöksége meghatározta a következő időszak cselekvési prioritásait. Ennek értelmében elkezdi a parlamentben elakadt kisebbségi törvény kulturális autonómia fejezetének aktualizálását, kidolgozza az egyes területek ágazati stratégiáit, ugyanakkor olyan konkrét, mindennapok gondjaira választ adó lépéseket tervez, amelyek a jelenlegi jogszabályi feltételek között is előrelépést jelentenek.

„Az építkezés érdekében talán újra kell gondolnunk az eddigi elképzeléseink egyes elemeit – mondtta Székely István főtitkárhelyettes, a KAT elnöke. – A kilencvenes évek elején a kulturális autonómiát a civil társadalom irányából kívántuk felépíteni. Azt gondoltuk, ők fogják átvenni azokat az állami jogosítványokat, amelyek nemzeti identitásunk megőrzése, kultúránk fejlődése szempontjából meghatározóak. A civil társadalom ilyen mérvű feladatvállalása azonban Európa keleti felében sehol sem történt meg, a rendszerváltás egyik nagy adóssága továbbra is az államtalanítás, az autonóm világok térnyerése.”

Székely István szerint a kilencvenes évek elején megfogalmazott elképzelések azonban nem számoltak a települési önkormányzatokkal, feladatvállalásuk növekvő mértékével. "Most már egyértelmű, hogy tervezhető jövőt elsősorban az önkormányzatokra lehet alapozni, elkötelezettségükre, munkabírásukra. Itt vagyunk erősek, politikai széljárástól függetlenül" – fogalmazott.

A főtitkárhelyettes leszögezte: a kulturális autonómia felépítése érdekében a realitásokból kell kiinduli. A székelyföldi önkormányzati intézményeket lehet magyar intézményekként működtetni, szerinte erre kell alapozni.

Székely szerint az interetnikus környezet önkormányzati és állami fenntartású kulturális és tudományos intézményeiben a magyarságnak etnikai arányának megfelelően kell jelen lennie. Ez egyszerre vonatkozik az adott intézmény programstruktúrájára, költségvetésére, valamint főállású munkatársi körére. Ennek érdekében felmérik, hogy az említett intézményekben jelenleg milyen ez az arány, és ott, ahol szükséges, kiemelt célként kezelik a megfelelő struktúra kialakítását. "Ennek elérése kiemelt feladat kell hogy legyen az önkormányzati képviselet és a politika számára" – hangsúlyozta a főtitkárhelyettes.

 

Kimaradt?