Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök: a közösség kezében van a döntés sorsom felett

Hat kihívója van az újrázni készülő Pataki Csabának, Szatmár megye tanácselnökének s az élesen etnikainak körvonalazódó szavazás tétje nem kisebb, minthogy folytatódik-e a megye békés, csatározásoktól mentes, konkrét fejlesztése vagy ismét káosz és zűrzavar lesz. Interjúnk a jelöltbemutató sorozatunk része.

Milyen eredményeket szeretne elérni a Szatmár megyei szervezet helyhatósági választásokon?

Az elmúlt években már szinte hagyománya volt annak, hogy az RMDSZ-nek van a legnagyobb létszámú frakciója a megyei tanácsban. Ez így volt nem csak az én mandátumomban, hanem az azt megelőző időszakban is. Természetesen a cél most sem kisebb: megszerezni a megyei tanácselnöki tisztséget, munkába állítani a legnagyobb létszámú tanácsoscsapatot és nem utolsó sorban megnyerni azokat a településeket, ahol jelöltjeink elindultak a helyhatósági választáson. Jelen pillanatban Szatmár megyében 18 RMDSZ-es polgármester van, szeptember 28-án reggel szeretnénk 20 fölöttit tudni.

Melyek azok a települések, amelyeket mindenképp meg szeretnének tartani, illetve mindenképp vissza akarnak szerezni?

Vissza akarjuk szerezni Tasnádot, Szatmárpálfalvát és Ákost, mert nemcsak hogy jelöltjeink jobban vezetnék az adott településeket, mint a jelenlegi polgármesterek, de a helyi közösségek számára is jobb lenne. Tasnádon Tóga István személyében olyan jelöltünk van, aki már bizonyította rátermettségét, hiszen ő az, aki az Európai Unió LEADER-programját gyakorlatba ültette Szatmár megyében, számos nyertes pályázattal támogatva a mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, vendéglátóipari egységeket. Nagyon sokan támogatják Tóga István polgármester-jelöltet, hiszen felkészült, hiteles ember, aki képes arra, hogy felvirágoztassa Tasnádot. És Tasnád többet érdemel a jelenlegi állapotánál, helyzeténél!

Szatmárpálfalván az elmúlt években áldatlan állapotok uralkodtak, nem volt jó sem magyarnak, sem románnak lenni a községben. A jelenlegi polgármester sokszor a megfélemlítést használta arra, hogy tekintélyt szerezzen magának. Nem kérdés, hogy ezen változtatni kell. Szilágyi Levente, az RMDSZ polgármesterjelöltje megbízható, felkészült, jó vezető, akit nagyon sokan támogatnak.

Ákos község egy turisztikai ékszerdoboza lehetne Szatmár megyének. De jelenleg nem az, ami az aktuális vezetés hibája. Mi a megyei tanácsnál már számos lépést tettünk a község turisztikai felvirágoztatása érdekében: a román és a magyar kormánnyal, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel közösen felújítottuk Szatmár megye legrégebbi műemlék épületét, a közel 850 éves református monostortemplomot, de elmondhatom azt is, hogy a községbe vezető megyei utakat is korszerűsítettük. Sándor Sándor József személyében pedig sikerült olyan polgármesterjelöltet állítanunk, akit a helyi közösség is tisztel, aki jó vezető, akivel közösen el tudjuk érni, hogy Ákos község azzá váljon, amit igazán megérdemel: a megye egyik kiemelt turisztika célpontja legyen.

Magyar-magyar harc körvonalazódik Mikolában, ahol az RMDSZ-es Dobos István legfőbb kihívója az MPP-s jelölt. Mennyire rizikós ott a helyzet, s milyen reális esélye van Dobosnak ismét újrázni? Milyen szinten befolyásolhatja a választás kimenetelét Avasújvárosban, hogy az újrázni készülő RMDSZ-jelölt Majláth Gábor egyik kihívója a szintén RMDSZ-es, de most függetlenként induló volt polgármester, Ludróczki Sándor? Megoszthatja-e ez annyira az újvárosi magyar közösséget, hogy esetleg román jelöltből lesz polgármester?

Az RMDSZ tisztségviselői becsülettel, a közösség érdekeit szem előtt tartva tették a dolgukat az elmúlt négy évben. Ennek a munkának az eredményét románok, magyarok, svábok és romák, fiatalok és idősek egyaránt érzik a mindennapokban.

Mélyen etikátlan, hogy a Magyar Polgári Párt polgármestere által vezetett önkormányzati hivatalban dolgozó személyt indítottak ott, azon a településen jelöltként, ahol kisebbségben van a magyarság aránya. Vannak elvek, amelyeket semmilyen körülmények között nem lépünk át és nem veszélyeztetjük a magyar vezetést – Mikolában a románság összefogott, egy jelöltjük van, a kisebbségben lévő magyarságnak meg kettő… Egyértelmű, hogy a kérdésben említett helyzetekben veszélyeztetve van a magyar képviselet. Viszont mindkét újrázni készülő polgármesterünk már bizonyított úgy a helyi közösségek, letett valamit (nem is keveset) az asztalra.  A két ellenjelöltet egyéni és nem közösségi érdek vezeti, indulásuk pedig ebből a szempontból rendkívül megosztó és veszélyes a helyi közösségeinkre nézve — könnyen lehet, hogy közéleti szárnypróbálgatásaik miatt elveszítjük a magyar vezetést ezeken a településeken. Én azt mondom, az emberek értékelni fogják az eddig elért eredményeket, látják a települések fejlődését és tudják, ez a helyes irány. Ezért kell az RMDSZ jelöltjeire szavazniuk vasárnap mindkét településen, de természetesen máshol is.

A megye minden magyarlakta településén indított jelöltet az RMDSZ, azokban is, ahol már hosszabb ideje MPP-s vezetés van – s ezt fel is rótták önöknek. Mekkora esélyük van itt az RMDSZ jelöltjeinek? Egyáltalán, volt-e értelme tulipános jelöltet indítani Egriben vagy Mezőteremen, netán Kaplonyban?

Szatmár megye 65 települése közül 50-en indítottunk tanácsosi listát és mintegy 30 településen polgármester-jelöltet. A két kis magyar párttal még februárban elkezdtük a tárgyalásokat, azon elv mentén, hogy ott, ahol nem veszélyeztetjük a magyar vezetést, mert a helyi magyarság számaránya miatt ez nem kérdés, nos, ott elindítjuk jelöltjeinket egy egészséges verseny miatt is. A helyi közösségek pedig döntsék el, kik azok, akiket a települések élén szeretnének látni. Ilyen Egri vagy Kaplony község. Viszont ugyanezen elv mentén nem indítottunk jelöltet Mezőteremen, hiszen ott nem akartuk veszélyeztetni a magyar képviseletet. És a sváb-magyar közösséget sem akartuk identitásilag bármiféle tudathasadásos állapotba hozni, Csomaközön ezért nem indítottunk jelöltet.

A megyei tanácselnököt idén ismét közvetlen szavazással választja meg a lakosság. Nem tart attól, hogy az MPP-s településeken (de nem csak) „csak azért sem” fognak önre szavazni a Magyar Polgári Párt és a Néppárt tagjai, szimpatizánsai?

A két említett párt vezetői és szimpatizánsai megállapodásunkkor elmondták, és ez azóta is visszaköszön a kampányban: azért nem indítanak elnökjelöltet a megyei tanács élére, mert nem akarják veszélyeztetni a magyar jelölt győzelmét. Ők engem támogatnak, nyíltan kiállt mellettem az MPP Szatmár megyei és Szatmárnémeti szervezetének elnöke és úgy gondolom, sikerült elmagyarázni úgy a jelöltjeiknek, mint a támogatóiknak, miért fontos az, hogy a Szatmár Megyei Tanácsot továbbra is magyar ember vezethesse.

Én bízom a választópolgárok józanságában, mert ez a történet most erről szól, a józan gondolkodásról és döntésről. Nagyon sok román támogatónk is van, hisz mi nem csak a magyarság érdekeit képviseljük, hanem mindig korrektek voltunk – bele vagyunk kényszerítve hogy korrektek legyünk, a többséggel szemben, mert abban a pillanatban bennünket elüt a gyorsvonat, ha bármi jogsérelem éri a többséget. De eszünkben sem volt nem korrektnek lenni. Ez a különbség: amikor magyar vezetője van a megyének, akkor 100 százalékos, hogy kiegyensúlyozottan fejlődik a megye, amikor viszont egy többségi, akkor abban a pillanatban (s ezt sajnos már számtalanszor bebizonyították) a kisebbségek el vannak felejtve. Ezért van szükség arra, hogy én továbbvigyem azt a munkát, amit elkezdtem.

Hat kihívója van a tanácselnöki tisztségre, valamennyiüket nagyon is jól ismeri. Kit tart a legfőbb ellenfélnek - ha egyáltalán annak tartja bármelyiküket is?

Sokszor elmondtuk már: szeptember 27-én legnagyobb ellenfelünk közöny és a távolmaradás. Ha nem leszünk elegen, mindent elveszíthetünk. Ezért kértük szimpatizánsainkat, győzzék meg a bizonytalanokat, szkeptikusokat. És román barátainkat is, hiszen ellenfeleinkkel ellentétben nekünk nem a nemzetiség, hanem az eredmények számítanak.

A járványhelyzet miatt némileg rendhagyó kampány zajlik. Sikerült-e minden választópolgárhoz eljutniuk, megszólítaniuk? Elsősorban a magyar nemzetiségű lakosságot értem, de gondolok a sváb, román és roma nemzetiségűekre is.

Üzeneteink, programunk eddig is és azután is mindenkihez szólnak. Az eddigi visszajelzések alapján elmondhatom, hogy az emberek csak pozitívumokat látnak benne, ellenfeleink választási programjában is láttuk már visszaköszönni az általunk elindított projekteket és vállalásokat. Mi nem foglalkozunk azzal, hogy a többi párt miket ígérget kampányidőszakban. Tesszük a dolgunkat, fejlesztjük a közösségünket, hiszen ezért választottak meg minket. Minden választásnak, de a mostaninak különösen nagyon nagy a tétje, hisz mind Szatmárnémeti, mind Szatmár megye elindult egy nagyon jó úton, béke volt a megyeszékhely, a megye, illetve az összes többi település között, mindenkit egyformán próbáltunk segíteni, hogy haladjunk előre. Nem a csatározásoktól volt hangos az elmúlt 4 év, hanem a konkrét megvalósításoktól, nagyon sok nagyberuházás indult el – aki nyitott szemmel jár, és a valóságot nézi, az valószínűleg támogat bennünket a továbbiakban is. A német és a roma kisebbségekkel megyei szinten, tanácsosi listán is közösen indultunk, együtt megyünk előre, ahogyan az elmúlt években is. Közösek az érdekeink, közös a programunk és tudjuk, sikerült az említett kisebbségek tagjait is megszólítanunk nemcsak a kampányban, de az elmúlt években is.

A járványhelyzet miatt nagyon kevés olyan tömeges rendezvényre kerülhetett sor, ahol az emberek szemtől szembe elmondhatták a véleményüket – viszont mi nem most kezdtük a kampány, hanem négy évvel ezelőtt, velünk bármelyik rendezvényen lehetett találkozni, beszélgetni. Négy éve járom a megyét, talán nincs is olyan település, ahol ne fordultam volna meg, és ezek jó része nem pántlikaátvágásról szóló, hivatalos megjelenések voltak. Nagyon sokszor magánemberként, a családdal mentünk el egy-egy rendezvényre, mert ezer szállal kötődöm a megyéhez, hagyományaihoz, a közösségek számára fontos szokásokhoz – ami persze messze nem jelentette azt, hogy ilyen alkalmakkor nem hallgattam volna meg az emberek gondját-baját.

Mi az a megvalósítás vagy elindított beruházás, amire a legbüszkébb, aminek a legjobban örvend, illetve mi az, amiért mindenképp folytatni szeretné, hogy befejezve, elkészülve lássa?

Mandátumom négy évében számos beruházást indítottunk el. Talán az egészségügyben tett fejlesztések azok, melyekre a legbüszkébb vagyok, de ide sorolhatom azt a közel 200 kilométernyi megyei utat is, melyeket az elmúlt években korszerűsítettünk, és azt is, hogy hosszú évek, évtizedek után végre véglegesen új otthont kapott a megyei könyvtár, s az épületben megyei kulturális központot tervezünk kialakítani. Ugyanakkor a jövőre szeretnénk úgy alakítani a megye költségvetését, hogy abba beleférjenek az uniós pályázatok önrészei is. Már ezen dolgozunk, hiszen az elmúlt években sok tapasztalatot gyűjtöttünk e téren is, rengeteg uniós pályázati pénzt hoztunk. Ezt a tendenciát akarjuk folytatni, be akarjuk fejezni az elkezdett fejlesztéseket, például fel akarjuk építeni a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új szárnyát és ezzel 40 év után először új kórházat építeni a megyeközpontnak. De büszke vagyok arra is, hogy átláthatóvá tettük a szociális kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek támogatását s ennek köszönhetően több száz árva gyermeknek, idős embernek tudunk hatékonyan segíteni — s ide kapcsolódik az is, hogy történelmi adósságot törlesztve, teljesen felújítottuk a megyei tanács fennhatósága alá tartozó speciális nevelési igényű gyermekek iskoláját, olyan speciális eszközökkel szerelhettük fel, amelyek jelentősen segítik a gyermekek fejlődését. És ne felejtsük el, az ő esetükben hatalmas fejlődésnek számít az, ha már egyedül tudják megfogni a kanalat vagy fel tudnak öltözni, egyik szobából átmenni a másikba. Egyébként tervezzük, hogy az iskola udvarán egy speciális tornatermet alakítsunk ki, épp a mozgáskoordinációs tevékenység érdekében.

Szatmárt politikailag mindig atipikus megyének minősítették, legtöbbször jogosan. Melyik párttal nem tud elképzelni semmiféle koalíciót a választásokat követően?

2016-ban, mikor a tanácsosok választottak meg tanácselnöknek, akkor a 33 tanácsos 33 szavazatát kaptam meg, azaz minden párt támogatását megszereztem. Akkor azt mondtam a székfoglaló beszédemben, hogy az én vezetésem alatt senki nem fogja magát ellenzékben érezni. Mi eddig is kerestük minden olyan politikai ellenfelünkkel a közös kapcsolódási pontokat, akik demokratikus módon gondolkodnak, akik a megye érdekeit szem előtt tartva, jó ötlettel jöttek. Amit ígérhetek, hogy ezt az elvet fogom követni a következő mandátumban is.

Tart-e attól, hogy a járványhelyzet, a fertőződés-veszély félelme miatt a megszokottnál kevesebben járulnak majd az urnák elé szeptember 27–én?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a vasárnapi szavazáson részt venni semmivel sem jelent nagyobb veszélyt, mint elmenni a boltba kenyeret vagy tejet venni. Minden szavazóházban maximálisan odafigyelnek majd a biztonsági előírások betartására. Szatmár megyében a járvány kezdete óta, hála Istennek, alacsony a fertőzöttek száma. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem a megye lakóinak a fegyelmezettségüket, azt, hogy betartják a megelőzési szabályokat, még akkor is, ha néha unják már, vagy belefáradtak, de tudják, hogy a saját egészségük megőrzése érdekében kell a legalapvetőbb előírásokat betartani.

Ha véletlenül nem sikerül az újrázás (hiszen a pakliban minden benne van), hogyan tovább? Esetleg indul a parlamenti választásokon?

Mindig ott voltam, ahol a közösségnek volt reám szüksége – és a közösség kezében van a döntés sorsom felett. Nagyon szeretném folytatni, de nem a tisztségért, hisz soha nem az adott funkció érdekelt, anno azért mondtam le a szenátusságról, mert úgy éreztem itthon, a megyében többet és hatékonyabban tudok tenni az emberekért. Igen, nagyon szeretném folytatni az elkezdett munkát. Ennek érdekében arra kérek mindenkit, álljon mellém és segítsen nekem szeptember 27–én.

Kapcsolódók

Kimaradt?