Könyvbemutató és emléktábla-avatás – Kézdioroszfalu nevezetességeit ünnepelték

Kettős ünnepet ültek vasárnap a Kovászna megyei Kézdivásárhelyhez tartozó Kézdioroszfalu lakói. Elsőként bemutatták az Oroszfalu változó társadalma című könyvet, ezt követően a három kézdivásárhelyi egyházi méltóság, Kovács Gergely érsek, Kerekes László püspök és Marosi Balázs áldozópap előtti tisztelgés jeleként készített emléktáblát is felavatták.  

Gál Klára szervező köszöntötte az egybegyűlteket a templom udvarán, ahol a szentmise előtt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mutatta fel kezében azt a könyvet, amelynek ő maga az egyik társszerzője dr. Dimény Attila, Jancsó Katalin és Csáki Árpád mellett. A kötet Kézdioroszfalu történelmi áttekintését tartalmazza, nem hagyományos monográfia, szemelvények lelhetőek fel benne: a falu fontosabb eseményeit emelik ki, több mint száz illusztráció, valamint sok-sok térkép, a legkorábbi 1699-ből.

A szentmise után a jelenlevők a helyi kultúrotthon mellé zarándoloktak át, ahol az emléktábla és a köréje tematikusan kialakított kis park fogadta őket. Az ötlet megálmodója, Rancz Pál hangsúlyozta azt a ritka egybeesést, miszerint ebben az évben három neves kézdivásárhelyi egyházi méltóság avatásának is szemtanúi lehettek: Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök és Marosi Balázs áldozópap személyében.

Majd Bokor Tiborral, Kézdivásárhely polgármesterével leplezték le az emléktáblát. Az elöljáró a következő gondolatokkal köszöntötte a közösséget:

„A korábbi könyvbemutató is bizonyíték arra, hogy itt elindult valami. Örvendetes dolognak tartom, hogy nincs Háromszéken olyan település, amely ne érdemelne meg egy tanulmányt. Széchenyinek van egy nagyon jó mondása: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” A korábban bemutatott könyv tisztelet a múlt előtt, és iránymutatás a jövőbe. Úgy is átfogalmazhatnám Széchenyi szavait, hogy ismerd a múltat, hogy megértsd a jövőt. Hiszem, hogy e könyv szerzői is ebben a hitben írták soraikat.”

A polgármester szerint nemcsak erről a mozzanatról szólt az ünnep, hanem arról is, hogy elkészült és felavatták a márványtáblát, amelyen „három felbecsülhetetlen értéket képviselő kézdivásárhelyi ember neve áll”.

„Nagyon szeretem az ilyen pillanatokat. Amikor olyan embereket tisztelünk meg, akik köztünk vannak, viszik városunk hírnevét, és neadjisten egy szabadabb pillanatukban még egy kézfogás és vállveregetés mellett szemükbe köszönhetjük meg, hogy példát visznek itthonról oda, ahol most szolgálnak. Kovács Gergely érsek, Kerekes László püspök és Marosi Balázs pap igazi példaképek. És tudják mi a legjobb ebben? Hogy az ő szívük ugyan akkorát dobban a Kézdivásárhely szó hallatán, mint a mienk” – hangzottak a polgármester gondolatai, majd megköszönte a kezdeményezést az oroszfalviaknak.  

Ezt követően a három egyházi személyiség életútjával is megismerkedhettek a jelenlévők. A tartalmas ünnep szavalatokkal, az egyházi méltóságok méltatásával, áldással majd himnusszal zárult.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?