Több ezer ember fertőződött meg Kínában brucellózissal

Már több ezerrel tehető azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatták a brucellózis nevű baktériumot Kínában – adta hírül a CNN.

A fertőzés még tavaly kezdődött, amikor egy gyógyszeripari üzemben szivárgás történt. Lancsou város egészségügyi bizottsága elismerte, hogy eddig 3245 személy tesztje lett pozitív a brucellózisra. További 1401 személy előzetes eredménye pozitív. Eddig csaknem 22 ezer embert teszteltek le a 2,9 millió lakosú városban, egyelőre nem jelentettek halálos áldozatot.

A fertőzés ritkán terjed emberről emberre, gyakoribb, hogy szennyezett tej vagy étel terjeszti a baktériumot. Ebben az esetben gáz formájában fertőzte meg a dolgozókat. A feltételezések szerint július végén vagy augusztusban kaphatták el a fertőzést.

A cég biológiai gyógyszereket gyártott, többek között a brucellózis elleni oltóanyagot állatok részére. Az előállítás folyamán lejárt szavatosságú fertőtlenítőszereket használt a gyógyszergyár, emiatt nem minden baktérium semmisült meg a hulladékból képződő gázban. Ez a hulladékban keletkező nedves, párolgó aeroszol fertőzte meg a dolgozókat, amikor belélegezték, a szél pedig továbbvitte a párás levegőben, így terjedt el a városban. Egy hónappal a fertőzés után vizsgálatot indítottak, de csak idén januárban hívták vissza a készítményeket.

A betegség, amely máltai láz néven ismert Európában, alattomos, mert a kezdeti tünetei olyan enyhék, hogy könnyedén legyint rá az ember. A beteg hetekig csak étvágytalanságot, verejtékezést, fejfájást, hullámzó, újra meg újra visszatérő lázat érez. A betegség évekig is fennállhat, idővel megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, a lép, ritkábban a máj is. Kezelés nélkül az elhúzódó betegség csont- és ízületi károsodásokhoz vezet, sőt szövődményként a legkülönbözőbb súlyos, életveszélyes szívbetegségekhez is. A kór Európában és az Egyesült Államokban is jól ismert. Kontinensünkön legutóbb 2008-ban, Boszniában tört ki nagyobb járvány. Az Egyesült Államokban az állam dollármilliókat költ a brucellózis elleni harcra. A Yellowstone Nemzeti Park hivatalos statisztikái szerint az ott élő bölények hatvan százaléka hordozza a baktériumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?