Magyar és román nyelvű turisztikai társasjátékkal népszerűsítik Bihar megyét

Történelmi és turisztikai információkkal segíti a játékosokat a győzelemhez a Fedezd fel Bihar megyét nevű turisztikai társasjáték, amelyet Romániában és Magyarországon is forgalmaz majd a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM).

Tudomása szerint az országban eddig máshol nem készült hasonló társasjáték, amelyet tíz éves kortól ajánlanak, mondta dr. Bántó Norbert, a TDM vezetője, aki elárulta: ezer-ezer magyar és román nyelvű társasjáték készült el, ezeket megvásárolhatják az érdeklődők, de több Bihar megyei panzió is kért belőlük, hogy az esős napokon vendégeik ezzel is kikapcsolódhassanak.

Önköltségi áron forgalmazzák

Tavasszal kereste meg az ötlettel őket egy cég, majd nyáron folyt a munka, és szeptember 25-étől kezdve egyelőre az ügynökség nagyváradi, Teleki (Primăriei) utca 2. szám alatti székhelyén lehet megvásárolni 85 lejért a játékot, amely a tervek szerint a ezen a weboldalon is megrendelhető lesz az ország bármelyik sarkából.

Magyarországon egy békéscsabai vállalkozás forgalmazza majd a játékot, körülbelül 7000 forintos önköltségi áron. A turisztikai társasjátékot a Nagyváradon élő Sütő Fanni és a Németországban élő Paul Toderaş alkotta meg, utóbbiról érdekességként elhangzott: az Assassin's Creed játékot kifejlesztő cég munkatársa. 

Dr. Bántó Norbert elmondta: a koncepció kidolgozása, a fordítások stb. áfa nélkül mintegy 40 ezer lejbe kerültek, egy társasjáték elkészítése áfa nélkül 48,3 lejbe került, az összköltség körülbelül 160 ezer lej volt. Szponzorokat is találtak, ők az összeg nyolc százalékát, körülbelül 13 ezer lejt fedeztek, s nevük (a Sc. Turism Felix Rt., a biharfüredi Happy Land Adventure Park, a Hotel Aries, a Carpathia panzió és a Dorel Plant) szerepel majd a játék külső borítóján illetve a játék dobozán is.

Az igazgató köszönetet mondott Borsi Balázsnak és Florin Budeának is segítségükért, és az is elhangzott: a játék most megjelent, de annyi információjuk van a megyéről, hogy még egy kártyacsomagot kiadhatnak a játékhoz.

Játsszunk turistásat!

A társasjátékot egyszerre legtöbb hatan játszhatják, ők a „turisták”, akik három gyalogos, két kerékpáros vagy egy autós figura közül választhatnak. Dobókocka nincs, a játék kártyák segítségével zajlik, amelyeken történelmi-turisztikai információk szerepelnek, s ezeket memorizálni is kell menet közben, mivel később szerepük lesz.

Bihar megyét öt tájegységre osztották fel, a játékosoknak pedig minden tájegységben el kell érkezniük egy célponthoz. Azt maguk döntik el, hogy az öt célpontot milyen sorrendben keresik fel, de minden egyes állomáson kapnak egy kártyát, amelyen valamilyen információ szerepel az adott helyről. Ezt elolvassák, és memorizálniuk kell, hiszen a játék végén valamelyik játékostársa kérdést tesz majd fel nekik a kártyákon szereplő információkkal kapcsolatban. Azt a játékosok maguk döntik el, hogy két vagy három helyes válasz szükséges a győzelemhez.

Ami segítséget jelent az az, hogy ha a játékosok „múzeumhoz” érnek, akkor valamelyik kártyájukat újra olvashatják. Bár minden játékhoz mellékelik a leírást is, amennyiben kérdések érkeznek, egy videós útmutatást is készítenek majd a játékosoknak, mondta dr. Bántó Norbert, aki azt is elárulta: jómaga és kollégái is tesztelték a játékot, amelynek egy partija általában 40-60 percig tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?