Felmérés: augusztusban csökkent a szociáldemokraták támogatottsága

Egy felmérés szerint csökkent az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) népszerűsége augusztusban, így az elmúlt nyolc hónap mélypontjának számító 20,8 százalékra estek vissza.

Az Europa FM kereskedelmi rádió megrendelésére az IMAS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a jelenleg mindössze 20 százaléknyi parlamenti mandátummal kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) továbbra is magabiztosan áll az első helyen, a biztos szavazók közül 33,6 százalék szavazna a liberálisokra, ha a következő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat. Júliusban 33,4 százalék volt a támogatottságuk.

Az ellenzék legnagyobb erejének és jelenleg még mindig a legnagyobb parlamenti pártnak számító PSD támogatottsága csökkent, az elmúlt nyolc hónap legrosszabb eredményét mutatta ez a felmérés. A biztos szavazók 20,8 százaléka szavazna rájuk, miközben júliusban még 23,4 százalékon álltak.

A harmadik helyen az USR–PLUS választási szövetség áll, amelynek támogatottsága 18,3 százalék. Az új pártnak számító választási szövetség népszerűségi mutatója enyhén növekedett júliushoz képest, hiszen akkor 17,2 százalék szavazott volna rájuk.

A parlamentbe bejutna még a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vezette Pro Romania párt, amelynek a támogatottságát 10,6 százalékon mérték az előző havi 9,7 százalék után. Ötödikként és egyben utolsóként bejutna a törvényhozásba az RMDSZ is, amelynek támogatottságát 5,7 százalékon mérték a júliusi 5,6 százalék után.

A felmérés szerint nem lépi át az 5 százalékos bejutási küszöböt a Traian Băsescu volt államfő és EP-képviselő által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP), amelynek támogatottsága 4,1 százalék, valamint a Călin Popescu Tăriceanu vezette liberális ALDE, amely a voksok mindössze 2,4 százalékát gyűjtené be.

A helyhatósági választásokat szeptember 27-én, a parlamentit pedig az év végén tartják meg.

(A nyitóképen a PSD vezérkara)

Kapcsolódók

Kimaradt?