Felmérés: a PNL tovább gyengül, de a PSD sem erősödik

A kormányzó Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Pártnak (PSD) egyaránt csökkent a támogatottsága az utóbbi egy hónapban – derül ki a IMAS májusi felméréséből.

A közvélemény-kutatás pénteken közzétett adatai szerint a PNL a szavazatok 32,6 százalékát kapná, ha most lennének a választások. A párt támogatottsága áprilisban 33 százalékos, januárban azonban még 47,4 százalékos volt.

A PSD az áprilisi adatokhoz képest közel 2 százalékpontnyit vesztett a támogatottságából. A szociáldemokratákra a szavazók 23 százaléka szavazna, ha most lennének a választások.

A legutóbbi egy hónap nagy nyertese a Pro Románia. A Victor Ponta vezette párt támogatottsága az április 8,2 százalékos szintről 11,2 százalékra nőtt. Megjegyzendő, hogy januárban az alakulat nem lépte volna át a parlamenti küszöböt, ha akkor tartották volna a választásokat.

A Mentsétek meg Romániát (USR) támogatottsága egy hónap alatt enyhén nőtt, 10,8 százalékról 11,6 százalékra, szövetségese, a PLUS stagnált a felmérésben, a szavazók 5,1 százalékának a bizalmát élvezi. A RMDSZ támogatottsága áprilisban 5,5 százalékos volt, jelenleg 5,1 százalékos a felmérés szerint.

Ha most lennének a választások, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem jutna be a parlamentbe. A PMP a szavazatok 3,7 százalékát, az ALDE pedig a 4,2 százalékát kapná.

Az IMAS felmérése az Europa FM megrendelésére, május 8-27. között készült, 1010 fős mintán, hibaküszöbe 3,1 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?