banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

IMAS: a nagy pártok erősödését mutatja a friss felmérés

Az önkormányzati és parlamenti voksolás közeledtével ismét polarizálódni kezdett a választók preferenciája: egy pénteken ismertetett közvélemény-kutatás a hagyományos nagy pártok erősödését és az újabban megjelent alternatív alakulatok gyengülését jelzi a jobb- és baloldalon egyaránt.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet júliusi felmérése szerint a legtöbben – a megkérdezettek 33,4 százaléka – a tavaly ősszel kormányra került Nemzeti Liberális Pártra (PNL) adnák voksukat, ha most rendeznének parlamenti választásokat. A tavalyi EP-választást 27 százalékkal megnyerő PNL Iohannis novemberi újraválasztása után látványosan megerősödött, idén januárban már több mint 47 százalékon mérték, azóta pedig a nyár elejéig bizalmi indexe folyamatosan csökkent. A júniusi néhány tizedes népszerűség-növekedés után a mostani mérés is 0,8 százalékpontos erősödést mutatott.

Az IMAS először mérte együtt a 2016-ban alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Cioloș volt miniszterelnök tavaly bejegyzett Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) által létrehozott választási szövetséget. Az USR-PLUS mostani 17,2 százaléka egy százalékponttal elmarad a két párt júniusban külön-külön mert bizalmi indexének összegétől, és még jelentősebb a visszaesés a tavaly májusi európai parlamenti választásokon elért 22 százalékos eredményhez képest.

A 2016-os parlamenti választásokat fölényesen megnyerő, majd a tavalyi EP-választáson elszenvedett kudarc után ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) több hónapja tartó térvesztés után most másfél százalékpontot erősödött és immár 23,4 százalékos eredményre számíthat. Victor Ponta baloldali alternatívája, a Pro Románia párt viszont több mint egy százalékponttal visszaesett: most 9,7 százalékos eredményre taksálják.

Rajtuk kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lépné csak át az ötszázalékos parlamenti küszöböt: a magyar érdekképviseletre a júliusi mérés szerint a megkérdezettek 5,6 százaléka adná voksát. Ez látványos, 2,2 százalékpontos előrelépést mutat a júniusi 3,4 százalékos mélyponthoz képest. Az IMAS 3 százalékos hibahatárral végzett telefonos felmérései korábban következetesen 4,2 és 5,5 százalék közötti eredményre taksálták az RMDSZ-t.

A Călin Popescu-Tăriceanu vezette ALDE és Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) júliusban nem érte el 4 százalékot sem.

A koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott önkormányzati választásokat szeptember 27-ére írták ki, év végén pedig parlamenti választásokat is rendeznek.
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?