Időseknek hoznak létre korszerű napköziotthont Szatmárnémetiben

Elhanyagolt és funkcionalitását vesztett kazánházból modern, 164 idős személy ellátására alkalmas napköziotthont hozott létre a szatmárnémeti polgármesteri hivatal és a Szatmári Egyházmegyei Caritas szervezet.

Szatmárnémetiben még a demokrácia kezdetén, nem sokkal a rendszerváltást követően igyekezett mindenki egyénileg megoldani tömbházlakásának fűtését és melegvízellátását, ami egyben azt is eredményezte, hogy a lakónegyedekben terpeszkedő kazánházak – az országban az elsők között – rövid időn belül elvesztették funkcionalitásukat és felszámolódtak. Az önkormányzat tulajdonában lévő, tágas épületek aztán nem hevertek túl sokáig parlagon, legtöbbjük haszonbérbe adódott, s új funkciójuk lett élelmiszerüzlettől sporttermen át, de egyikükben például a görögkatolikus egyház alakított ki templomot.

Most pedig egy újabb kazánház alakult át közhasznú épületté a szatmárnémeti polgármesteri hivatal és a Szatmári Egyházmegyei Caritas szervezet közös projektjének köszönhetően, európai uniós finanszírozással:164 idős személy befogadására alkalmas, modern napköziotthonná vált, amelyben nemcsak kellemesen tölthetik majd idejüket, de megfelelő ellátást is kapnak a 65 évnél idősebbek.

„Ahol jó és szorgalmas emberek együtt dolgoznak, a legnehezebb napok is könnyűnek tűnnek. Ahol pedig problémás, nehéz emberek vannak összezárva, ott minden pillanat egy szenvedés. Mi örömmel vettünk részt ebben a projektben, és köszönöm a polgármester úrnak, az igazgatóság csapatának, hogy ebben a nehéz időszakban is bizonyították, hogy összefogással igenis eredményt lehet elérni. Kedves szépkorúak, kívánom, hogy érezzék jól magukat ebben az otthonban” – fogalmazott köszöntőjében Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója.

Kereskényi Gábor polgármester azt hangsúlyozta: „Erkölcsi kötelességünk az időseink ápolása, és mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk számukra. A Jiului utcai épület az önkormányzat tulajdonában van, a mai naptól kezdve azonban az idősek közössége veszi birtokba, az ő napjaikat teszi majd szebbé és kényelmesebbé. Ez egy rendkívül fontos projekt számunkra, hiszen meggyőződéssel vallom: azok, akik egyedül, vagy nehéz szociális helyzetben vannak, megérdemlik a segítséget. Ennek a 2,78 millió lej értékű uniós projektnek köszönhetően nemcsak az épületet sikerült rendbe hoznunk, de beszereztük a szükséges felszereléseket is, és szakképzett személyzet dolgozik majd a szépkorúakért.”

Kereskényi örömét fejezte ki, hogy a szatmárnémeti szociális rendszer korszerűsítésének és bővítésének folyamata ismét egy fontos megállóhoz érkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?