banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Az összetartozást ünnepelték Szatmárnémetiben Szent István szellemében

Kezdetektől a Partiumi Magyar Napok egyik legfontosabb eseménye az augusztus 20-i ünnepi szentmise és az új kenyér megáldása a szatmárnémeti székesegyházban – s nem volt ez másként idén sem.

Rendhagyóak az idei Partiumi Magyar Napok, hiszen a járványhelyzet és a szigorú megelőzési szabályozások miatt elmaradnak a nagy tömegeket megmozgató koncertek, rendezvények, elmarad a Kossuth-kerti kavalkád, a rendezvénysorozat egyik legfontosabb eseményét azonban most is megtartották.

A székesegyházban ünnepelt augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a szatmárnémeti közösség, ahol hagyományosan Schönberger Jenő püspök mutatott be szentmisét. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye fővédőszentjének liturgikus ünnepén, a bevonulás után az összetartozás érzésének adott hangot a főpásztor.

„Valóban összetartozunk, mi, akiket Szent István királyunk a Boldogságos Szűzanyának ajánlott. Legyen ő közbenjárónk, a Szűzanya pedig pártfogónk Istennél, könyörögjön minden szükségünkben és minden fájdalmunkban.”

Szentbeszédében Schönberger Jenő püspök Szent Istvánt méltatva kiemelte, ő keresztény jövőt biztosított népének: „Szent István, amikor megkeresztelkedett, komolyan vette hitét, és elhatározását, hogy népét a kereszténységbe vezesse. Ő és a családja ezen az úton haladt, és olyan példát adott, amely valóban élhető jövőt kínált egy egész népnek. Első sorban ő maga építette az életét sziklára, ezzel a példájával pedig előttünk jár ma is. Kell, hogy az ő szellemében neveljük a fiatalokat, az ő szellemben óvjuk őket a tévutaktól. Megpróbáltatások árán lehet csak Krisztusnak az útján járni, de Szent István vállalta, mert hitte, népének ez válik a javára” – mondta.

Az áldozást követően Schönberger Jenő püspök megáldotta az új kenyeret, majd a záróáldást követően a jelenlevő közjogi tisztségviselők és a különböző intézmények, közösségek vezetői, képviselői koszorút helyeztek el a székesegyház Szent István mellékoltáránál.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?