Zöld forgatókönyv: a háromszéki iskolák egyharmadában két váltásban zajlana az oktatás

 

Háromszéken a diákok iskolában való fizikai jelenlétére törekednek, kiemelten kezelik, hogy a végzős osztályok tanulói és az elemi iskolás diákok jelen legyenek az osztályokban, és pedagógus irányítása alatt tanulhassanak, mondta el a Maszol érdeklődésére Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint egy előzetes felmérés alapján a háromszéki tanintézetek 64 százalékában meg tudnák oldani, hogy a diákok egy váltásban tanuljanak, míg a további 34 százalékában, két váltásban zajlana az oktatás, ha a tanévkezéd úgynevezett zöld forgatókönyve érvényesül.

Kiss Imre elmondta, az oktatási minisztérium felkérésére a 77 önálló háromszéki tanintézményben végezték el a felmérést, és ezek közül 61 iskola vezetősége jelezte, hogy szeptembertől meg tudnák oldani a diákok fizikai jelenlétét, 16 iskolában terveznek hibrid oktatási módszert, azaz a gyerekek váltakozva tanulnak az iskolában és online módszerrel is.

A hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján. Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

Pontos útmutató, rengeteg pénz és sok tanári állás szükséges

Kiss Imre érdeklődésünkre leszögezte: mindez nincs kőbe vésve, hiszen egyrészt még közel egy hónap van az iskolakezdésig, így bízik abban, hogy Kovászna megye koronavírus-fertőzöttsége nem romlik, nem kerül a megye zöldből, sárga besorolásúba, mert az megváltoztatná az iskolakezdés feltételeit.

A háromszéki főtanfelügyelő arra is rámutatott: az iskolakezdés konkrét megszervezéséhez arra van szükség, hogy az egészségügyi és oktatási minisztérium elkészítse a tanintézmények működésének pontos és részletes, írásos útmutatóját, amely szabályozza a tevékenységet a belépéstől a kilépésig.

Hozzátette: reméli az útmutató kategóriánként, korcsoportonként lebontva szabályozza a működést, a távolságtartási szabályokat, hol kell plexi elválasztó falakat szerelni a diákok közé, hiszen nem lehet egyforma szabályokat hozni az óvodásokra és iskolásokra, illetve a különböző korcsoportokra. Ugyanakkor tisztázni kell, hogy miként működhetnek az iskola bentlakások és étkezdék is.

Hargita megye osztálytermeinek alig 20 százaléka alkalmas arra, hogy online közvetítés által bekapcsolja az otthon maradott tanulókat az oktatásba.

Közzétette: Maszol.ro – 2020. augusztus 13., csütörtök

Kiss Imre szerint az előzetes felmérésből és a tanintézetek vezetőinek visszajelzéséből egyértelműen kiderül, hogy rengeteg pénzre és sok új pedagógusi állásra lesz szükség ahhoz, hogy működjön az oktatás. Az egy és kétváltásos oktatási módszer is többletköltségeket igényel, ám a pontos összeget csak akkor tudják kiszámítani, amikor megszületik a minisztériumi útmutató, elkészülnek az órarendek. Előzetes számítások szerint Háromszéken több száz új tanári állásra és óraadó tanárokra lesz szükség, mondta a főtanfelügyelő.  

Hozzátette: azokban az iskolákban is több tanár kell, ahol vállalják, hogy egy váltásban oktatják a gyerekeket, mivel sok osztályt meg kell osztani, ahol pedig két váltásban oktatnak, ott óraadó pedagógusokra van szükség, akik vállalják, hogy délelőtt és délután is tanítanak, egyelőre nem tudni, honnan találnak ennyi embert, mondta Kiss Imre. 

A végzősök és elemisek oktatása prioritás

„Sajnáljuk a jelenlegi helyzetet és szeretnénk, ha ősztől az oktatás ismét normálisan, a diákok és tanárok jelenlétében zajlana, ám azzal is sokat veszít, hogy védőmaszkot kell majd viselni”, mondta Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a legnagyobb és legnépesebb városi iskolákban jelent legnagyobb kihívást a diákok fizikai jelenlétében zajló oktatás megszervezése.

A Maszol érdeklődésére Kiss Imre kifejtette: prioritásként kezelik a végző osztályok, így az V, VIII és XII-sek, illetve az elemi osztályosok iskolában való jelenlétét, még akkor is, ha megfelelő termek hiányában esetenként szükség lesz az osztályok megbontására és új tanárok 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?