Aggódnak és pontosításokra várnak a magyar-román határon át ingázók

A kedd éjféltől hatályba lépő magyarországi beutazási korlátozások a magyar-román határon át ingázókat is érzékenyen érintik. Egyelőre ők is pontosításokra várnak.

Egyre nő a feszültség a magyar-román határon át ingázók körében, amióta megtudták, hogy kedd éjféltől utazási korlátozásokat vezet be Magyarország. Egyikük, a Biharkeresztesen élő Tókos-Fejes Béla a Maszolnak elmondta: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatója után biharkeresztesi lakosokként Zatykó Gyulával, llie Bolojan nagyváradi polgármester tanácsadójával közösen azonnal levélben fordultak az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, pontosításokat kérve.

Arra kérdeztek rá a magyar hatóságoknál, hogy a most hatályba lépő beutazási korlátozások idején érvényesek lesznek-e az idén áprilisban meghatározott feltételek. Akkor azokat a határmenti régiókban ingázó munkavállalókat, akik napi munkavégzés miatt lépték át a magyar-román határt, és a határ 30 kilométeres körzetén belül maradtak, nem érintette a 14 napos karanténkötelezettség. A határ átlépésekor magyarországi lakcímkártyát vagy romániai tartózkodási engedélyt, illetve munkaadói igazolást kellett felmutatniuk.

A rendőrségtól kapott válasz a beutazási korlátozásokról szóló, vasárnap megjelent kormányrendelet 12-es paragrafusára hivatkozott. E szerint a külügyminisztérium által meghatározott államok polgárai Magyarország területére legfennebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. A belépők az országot ugyanakkor kötelesek 24 órán belül elhagyni, és csak a 30 km-s sávban tartózkodhatnak.

A román-magyar határon át ingázók egyelőre ezt úgy értelmezik, hogy a rendelkezés rájuk is vonatkozik – mondta Tókos-Fejes Béla. Hozzátette, hogy kapcsolatba léptek a biharkeresztesi határrendészettel, Vitányi Istvánnal, a térség Fideszes képviselőjével és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselővel is pontosításokért.

Ugyanakkor az ingázók feszültek, hiszen a korlátozások bevezetése több ezreket érint, és senki sem kockáztatná azt, hogy családjától elszakadva karanténba kerüljön – mondta Tókos-Fejes Béla. Reméli, hogy miután idén tavasszal a román hatóságok már tudomást vettek az ingázók létezésről, magyar hatóságok újabb szigorítása után, 24-48 órán belül sikerül megnyugtató módon tisztázni a részleteket.

Tókos-Fejes Béla elmondta: a maga részéről azt tanácsolja, hogy szerdától a román személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lépjenek be az ingázók Magyarországra Románia felől, tartsák be a 24 órás tartózkodásra, illetve a 30 kilométeres sáv betartására vonatkozó szabály, de legyen náluk a magyar lakcímkártya, valamint a magyar és román nyelvű munkahelyi igazolás is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?