Fizikusok számolgatják ByeAlex kedvesének súlyát

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanító egyik fizikatanár ByeAlex Kedvesem című dalát felhasználva egy zárthelyi vizsga feladatsor minden egyes példájába belefoglalta „az ő kedvesét".

Az egyik példa így hangzott: „Az én kedvesem a végtelennel ujjat húz, és sosem retteg. Még akkor sem, amikor tücskök húzta rozmaringhintóján a hegyes-dombos vidéken száguldozik. Éppen egy olyan dombon jön át, aminek függőleges metszete 100 méter sugarú kör, és a hintója elemelkedik az útról, ott, ahol 20 foknyit jött le a domb legfelső pontjához képest. A hintó sebessége állandó. A kedvesem 80 kilogramm, a hintója 1400 kilogramm.”

A diákoknak a fentiek alapján három kérdésre kellett válaszolniuk: Mekkora sebességgel ment az én kedvesem az ő hintójával? Mekkora nyomóerőt fejt ki az út az én kedvesem hintójára a domb legfelső pontján? Mekkora az én kedvesem súlya a domb legfelső pontján?

A kedves(-)feladat híre eljutott a szerzőhöz is, aki a Facebookon rajongói oldalán közzé is tette. Egyes hozzászólók már az év tanárává szavazták a humoros oktatót, többen pedig kedvet kaptak újra fizikapéldákat oldani.

Kimaradt?