Ózongenerátorokat vásárolnak a csíkszeredai iskoláknak

Ideiglenes zöldségpiacot alakítanak ki, testhőmérséklet ellenőrző távhőmérőkkel és ózongenerátorokkal szerelik fel az iskolákat Csíkszeredában – döntött csütörtöki ülésén a városi katasztrófavédelmi bizottság.

A Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán koronavírus miatt kezelt két csíki illetőségű személy közül az egyik meggyógyult és hazamehetett. Intézményes karanténban 54-en, otthoni elkülönítésben 28-an tartózkodnak – ismertette a legfontosabb csíkszeredai adatokat Ráduly Róbert.

Mint a polgármester közölte: döntést hoztak arról, hogy az oktatási intézményeket a korábban elhatározott kézfertőtlenítő adagolók és fertőtlenítőszerek mellett ellátják a testhőmérséklet-mérésre szolgáló távhőmérőkkel, valamint ózongenerátorokkal. 

Ráduly Róbert elmondta: az iskolák vezetőivel történt szerdai egyeztetésen arra kérte az intézményeket, hogy saját hatáskörükben hozzák meg döntéseiket az épületekbe történő ki- és beléptetés szabályozásával kapcsolatosan. A tervek szerint a távhőmérőket az iskolákkal szerződésben álló egészségügyi személyzet fogja kezelni.

Az önkormányzat 50 ezer lejes keretet különítette el annak érdekében, hogy az iskolák a levegő fertőtlenítésére szolgáló ózongenerátorokkal szereljék fel. Az elképzelések szerint a végzős osztályok kettesével juthatnak majd egy-egy készülékhez, amelyet az iskolák személyzete fog kezelni a termek levegőjének tisztítása érdekében.

Döntés született a városban új ideiglenes zöldség-gyümölcs piac létrehozásáról is: a város központjában található promenádon kapnak értékesítési lehetőséget a termelők és forgalmazók. Ráduly Róbert kiemelte: május végéig heti egy alkalommal szerdán, június 1-től heti háromszor hétfőn, szerdán és pénteken fog működni az új piac 9 és 19 óra között. Az árusokat előzetes bejelentkezés alapján, a jelentkezés sorrendjében tudják fogadni.

Ráduly Róbert polgármester, a bizottság elnöke szerint egyelőre nem indokolt, hogy a város kulturális intézményeinek alkalmazottai visszatérjenek munkahelyükre. A Maszol érdeklődésére Ráduly Róbert elmondta: a Csíki Játékszín és a Hargita Nemzeti Népi Együttes munkatársainak visszatérése a Városi Művelődési Házba a szükségállapot végével sem indokolt. A polgármester ezt azzal magyarázta, hogy tanácsi határozat értelmében augusztus 31-éig minden rendezvényt felfüggesztettek Csíkszeredában, a két társulat pedig előadások híján egyelőre nincs miért munkába álljon. Ráduly Róbert hozzátette: elképzelhető, hogy a városi tanács júniusi ülésén újragondolják a rendezvények tiltására vonatkozó határozatot.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?