64 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a dormánfalvi neuropszichiátriai központban

Karantént rendelt el a Bákó Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a dormánfalvi neuropszichiátriai rehabilitációs és utókezelő központban, mert 64 személyt – pácienseket és alkalmazottakat – diagnosztizáltak az új koronavírussal.

Az Agerpres egészségügyi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a 64 fertőzött közül 21 alkalmazott és 43 páciens a központban, amely azon a Hargita megye határához közeli településen van, amellyel Csíkszentmárton az úzvölgyi katonatemetőért perel.

A döntés értelmében a fertőzött, de tünetmentes páciensek és alkalmazottak a központban maradnak, azok pedig, akiknek a koronavírus-tesztje negatív, egy másik, adminisztratív célokra használt épületbe költöznek. Azok az alkalmazottak, akik a tesztelés időpontjában otthon tartózkodtak, a családjukkal együtt lakhelyi elkülönítésben maradnak, és őket is tesztelni fogják.

A Bákó Megyei Tanács elnöke, Sorin Braşoveanu szerint a Bákó Megyei Közegészségügyi Igazgatóság túl későn tesztelte le a központ lakóit és dolgozóit, és ezért terjedt el így a fertőzés. Az elöljáró Facebook-posztjában hozzátette, hogy már április 21. és 23. között kérte a sürgős tesztelést a dormánfalvi intézményben, ez azonban csak május 3-án történt meg. „Emberi életekkel játszottak” – írta.

 

Bákó megyében a Stratégiai Kommunikácós Csoport (GCS) 330 regisztrált fertőzöttet jelentett kedden koradélután.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapfotó: MTI)
 

Kapcsolódók

Kimaradt?