Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közös, MTI-hez eljuttatott húsvéti üzenetében azt írták: „húsvét a keresztény világ örömünnepe, hiszen nem lehet nagyobb öröm annál, minthogy az élet győzött a halálon.”

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja – olvasható az erdélyi római katolikus egyházmegyék közös internes portálján, a romkat.ro oldalon. „Jézus keresztútja segít megértenünk a történelem drámáját, de bennünket, hívőket biztosít arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem húsvét. A húsvét pedig a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, a jók győzelme, mert ez a végső jónak, a végtelen jóságnak, Istennek, a feltámadt életnek a győzelme” – írták.

Nagypénteken nincs szentmise. A Jézust jelképező oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya, emlékeztetve a Golgota csupasz sziklatömbjére, amelyen a megváltás áldozata végbement. A mise helyett igeliturgia van, áldoztatással. A pap a vértanúság színében, piros öltözékben végzi a szertartást. Mind a papok, mind segítőik teljes csendben vonulnak be a templomba, s a lecsupaszított oltár előtt letérdelve arcra borulnak.

Ezután felolvassák János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét, a haláláról szóló részt, a passiót. A körmenetbe hozott kereszt előtt a hívők kifejezik Krisztus iránti imádatukat és hálájukat. Ezt követi az áldozás, majd a liturgiát könyörgéssel fejezik be, az áldásosztás és elbocsátás ezúttal elmarad.

Mivel a koronavírus-járvány miatt betiltották a templomi szertartásokat is, a körmenetek elmaradnak, mikét a szent sír őrzése is. A hívek az idei húsvéton csak lélekben lehetnek jelen a liturgiákon, amelyeket otthonaiból, az interneten követhetnek. Hogy melyik történelmi magyar egyház miként oldja ezt meg, arról itt írtunk részletes összefoglalót.

Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora saját készítésű, rövid felvételekből álló videosorozatot indított, amellyel nagyhéti előkészületet kívánja segíteni. Az érsek nagypénteki gondolatai az alábbiakban hallgathatók meg:

(Nyitókép: Házi készítésű Szent sír | Fotó: romkat.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?