Jövő héten indul az Önkéntes Szereda 2020 akció

Önkéntes programot indít az RMDSZ Csíkszeredai Városi Szervezete, Csíki Terület Ifjúsági Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazata. A kezdeményezés célja segítséget nyújtani azoknak a családoknak, személyeknek, akik otthoni elkülönítés miatt nem mozdulhatnak ki, nem tudják beszerezni maguknak a legszükségesebbeket sem.

Várhatóan folyamatosan emelkedni fog a következő hetekben azoknak a száma, akik otthoni elkülönítésben töltik mindennapjaikat. A most induló csíkszeredai kezdeményezés számukra teszi könnyebbé az élelmiszerek, háztartási fogyóanyagok és gyógyszerek vásárlását önkéntesek segítségével. Az akció részleteiről online sajtótájékoztató keretében számolt be szerdán Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ Csíkszeredai Városi Szervezetének megbízott elnöke, Péter György ,a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának vezetője és Kovács Szécsi Attila, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke .

Olyan személyek jelentkezését várják, akikről a kötelezően otthon töltött két hét idején nem tudnak családtagok, ismerősök gondoskodni, illetve nem jogosultak a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális szolgáltatásaira, vagy időseket célzó programjának ellátására – mondta el Korodi Attila. A jelentkezők a jövő héttől minden hétfőn és csütörtökön jelezhetik a bevásárlás iránti igényüket, a megvásárolt termékeket a program önkéntesei kedden és pénteken fogják kiszállítani.

A szolgáltatásra a HAMM applikáción keresztül, illetve telefonon lehet jelentkezni, és egy megadott listából lehet kiválasztani a szükséges élelmiszereket. A szervezők a fizetéshez is az elektronikus formát javasolják, de amennyiben nem megoldható, akkor az önkéntesek megelőlegezik az adott összeget, amit a csomag házhozszállításakor megkapnak – tudtuk meg.

Fontos az önkéntesek biztonsága

A szállítást végző önkéntesek biztonsága érdekében nem történik személyes találkozás a házi elkülönítésben élőkkel. A csomagokat a bejáratoknál, megbeszélt helyeken hagyják, a készpénzt ugyanígy veszik át. Péter György elmondta: biztosítják az önkéntesek felszerelését egészségügyi maszkokkal és kesztyűkkel, valamint meg fogják találni a megoldást a készpénz fertőtlenítésére. Egy önkéntes két családnak vállalhatja a kiszállítást, így hetente négy kiszállítást kell elvállalnia legfeljebb a 18. életévüket betöltött, saját autóval rendelkező jelentkezőknek.

A Maszol érdeklődésére Korodi Attila elmondta: az akció a jövő héten kezdődik, kizárólag Csíkszereda közigazgatási területét fogja érinteni. A szervezők folyamatosan egyeztetnek a megyei közegészségügyi igazgatósággal a házi elkülönítés alatt álló személyek számáról – mondta a képviselő. Korodi Attila hangsúlyozta, több tucat önkéntes segítőre számítanak. „Ismerve Csíkszeredát, tudjuk, hogy sokaknak besegítenek az ismerősök, barátok, rokonok, de mégis biztos, hogy nagyon sokan maradnak támasz nélkül” – emelte ki az RMDSZ-es politikus.

Az önkéntesek jelentkezését várják itt, Facebook üzenetben, vagy a 0741-258156-os telefonszámon. Az akció Facebook oldala itt elérhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?