Maros megyei nő a tizenötödik koronavírus-fertőzött

Koronavírussal diagnosztizáltak egy Maros megyei, 70 éves nőt vasárnap – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezennel tizenötre emelkedett a koronavírusos esetek száma Románia területén.

Ez az első megbetegedés Maros megyében. A nő március 4-e óta házi karanténben van, mert nemrég tért haza Anconából, Olaszországból, és egy Marosvásárhely melletti településen él. 

Szombaton azonban légzési nehézségek, köhögés és láz jelentkezett nála, ezért beutalták és biológiai mintát vettek tőle. Mivel a COVID-19 teszteredménye pozitív lett, a hatóságok elkezdték a járványtani kivizsgálást a kontaktszemélyek mielőbbi azonosítása érdekében. 

A nőt a Kolozs megyei járványkórházba fogják szállítani. 

Ezek a hivatalos információk a romániai betegekről

Románia területén vasárnapig 15 személyt diagnosztizáltak COVID-19 vírussal, közülük 5 már meggyógyult és kiutalták a kórházból. 

A Maros megyei nő mellett vasárnap egy 42 éves nőnél is kimutatták a fertőzést, aki a szombaton diagnosztizált 49 bukaresti férfi kontaktszemélye. Őt a bukaresti járványtani intézetbe szállítják. Egy 16 éves temesvári lányt vasárnap gyógyultnak nyilvánítottak, miután két, 24 óra leforgása alatt elvégzett laboratóriumi vizsgálaton is negatívnak jöttek ki a teszteredményei. A lányt kiutalják a kórházból. 

A kilenc vírushordozót Temesváron, Kolozsváron, Iaşi-ban, Craiován és Bukarestben kezelik az erre alkalmas egészségügyi központokban. Mindegyikük állapota jó. Romániában jelenleg 11 személy tartózkodik intézményes karanténban, kivizsgálás alatt. 12 877 személy lakhelyi elkülönítésben van. 

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője vasárnap jelentette be, hogy a koronavírus terjedésének fékezése érdekében március 31-ig országszerte betiltják vasárnaptól az ezer főnél nagyobb rendezvényeket. Ennek részleteiről itt olvashat bővebben

(Címlapfotó forrása: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Kapcsolódók

Kimaradt?