Helyhatósági választások: megtartotta rangsoroló ülését a Szatmárnémeti RMDSZ

„A szatmári magyarság életerős közösség, visszakapta hitét, hogy szülőföldjén megmaradhat. A négy év eredményei bennünket igazolnak, a város fejlődése a mi kezünkben van és ott kell maradjon” – hangzott el csütörtökön az RMDSZ Szatmárnémeti szervezetének rangsoroló ülésén, amelyen egyhangúlag megszavazták Kereskényi Gábor jelenlegi városvezetőt a szervezet polgármesterjelöltjének.

Az Északi Színház előadótermében rangsorolta városi tanácsosjelöltjeit a Szatmárnémeti RMDSZ, illetve vázolta a következő négy év városfejlesztést célzó terveit az újabb polgármesteri mandátumot megpályázó Kereskényi Gábor. Úgy fogalmazott: „A jövő városát építjük, amely történelmi feladat és számomra, számunkra is óriási kihívás. Az elkövetkező időszakban minden bizonnyal ellenfeleink álszent kritikával, alantas támadásokkal próbálják majd eddigi eredményeinket kétségbe vonni. Ezzel szemben mi végezzük a munkánkat, folytatjuk városunk fejlesztését. A mi csapatunknak vannak megoldásai és van hosszútávú víziója arról, milyennek szeretnénk látni Szatmárt négy év múlva: ahol jó élni, ahová érdemes visszatérni.”

Ma már jobb Szatmáron élni, mint négy éve

A rendezvényen elsőként Pataki Csaba megyei szervezeti- és tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, a közelmúltra pillantva. „Négy évvel ezelőtt  egy stand-up comedy páros (Dorel Coica – Adrian Ştef) után  jöttünk mi Gáborral, akiket nem a szél fújt össze, mint elődeinket, hiszen szatmári magyarok vagyunk mindketten, s bár próbáltak néha éket ütni közénk ebben a négy évben, ezt nem engedtük meg senkinek. Voltak és vannak is közös terveink, hiszen a megye nincs meg a város nélkül, mint ahogy a város sincs meg a megye nélkül – csak együtt tudunk továbblépni a közösen megkezdett úton” – summázta.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kelemen Hunor szövetségi elnök is, emlékeztetve: 2016–ban azért sikerült visszanyerni a megye és a város vezetését, mert az akkori jelöltek arra való emberek, jó csapatuk, jó fejlesztési terveik voltak, és megkezdődött az építkezés Pataki Csaba és Kereskényi Gábor vezetésével. „Ha a következő években is mi vezetjük Szatmárt és Szatmárnémetit, akkor a megkezdett jó irányba fog haladni mindkettő, folytatni tudjuk a fejlesztéseket, mozgásban tudjuk tartani a négy évvel ezelőtt lendületbe hozott várost és megyét” – fogalmazott.

Elmondta azt is: nagyon sok ismerősétől hallja, ma már jobb Szatmáron élni, mint négy évvel ezelőtt, s ebben az életminőség-javulásban nemcsak a gyakorlati fejlesztéseknek, de az általános közhangulatnak is döntő szerepe van, hiszen mind Kereskényi Gábor, mind Pataki Csaba olyan vezető, aki nem megosztja, épp ellenkezőleg, összefogja az embereket nemzetiségi és felekezeti hovatartozástól függetlenül. Jó irányba indult el mind a város, mind a megye s ezt a jó irányt tartani kell a következő négy évben is, megőrizve mindkettő vezetését – hiszen egyik sem lehet meg a másik nélkül, s ha egyiket elveszítik, veszítik a másikat is.

Támogatásáról biztosította a szatmári RMDSZ csapatát dr. Papp László, Debrecen polgármestere is, mert egyrészt az RMDSZ a Kárpát-medencei magyarság legerősebb szövetsége, másrészt a térség közös célja egy gazdaságilag erős és nyitott régió kialakítása, és 2020-ban különösen fontos, hogy újabb együttműködési lehetőségeket dolgozzanak ki, olyanokat, amelyek megteremtik a garanciát arra, hogy a fiatalok a szülőföldön maradva képzeljék el a jövőt.

A szatmári magyarság életerős közösség

Szatmárnémeti az elmúlt évek legnagyobb fejlődési időszakát élte meg, s ez nemcsak a polgármester és csapatának sikere, hanem közös siker, minden szatmárnémeti lakos sikere, hangsúlyozta Kereskényi Gábor. Nem hallgatta el azt sem, mandátuma átvételekor gödrökkel teli utak, zűrzavaros és korrupciós ügyek, városfejlesztési projektek nélkül átadott önkormányzat „üdvözölte”, hiszen egy szürke, problémákkal teli, de perspektíva nélküli várost örökölt.

„Nehéz időszak volt, de négy év, pontosabban három és fél év munkája után emelt fővel állok, állunk előttetek: a munkát becsülettel elvégeztük! Mozgásba hoztuk a várost, ledolgoztuk a lemaradás egy részét, Szatmárnémeti fejlődik és egyre szebb lesz. Minden területen fejlesztettük a várost, nincs olyan része Szatmárnémetinek, ahol ne dolgoztunk volna” – mondta, majd röviden vázolta ez elért eredményeket. Nyomatékosította azt is: bár az elmúlt négy év nem csak a magyar közösségről szólt, bebizonyosodott az is, hogy a szatmári magyarság életerős közösség, hiszen büszkén áll a központban a legnagyobb magyar, Széchenyi István szobra, és büszkén viseli a nagy fejedelem nevét a Rákóczi iskola.

Mint kifejtette, az európai uniós alapok lehívása az a terület, amelyben Szatmárnémeti a legnagyobb lemaradással küzdött, hiszen ameddig a szomszéd megyeszékhelyek javában pályáztak, itt még városfejlesztési stratégia és mobilitási terv sem volt. Ebből a hátrányból sikerült 22 uniós finanszírozású projektet megnyerni, melyekkel 215 millió lejt hoznak a városba. „Persze az inkompetens politikai ellenfeleink és fotel-kommentátoraik azt hajtogatják, ezek csak látványtervek. Aki valaha épített házat, vagy facebookozás helyett véghezvitt egy beruházást, az tudja igazán, mennyi idő telik el a papíroktól a munkagépek megjelenéséig. És ki kell ábrándítsam a szkeptikusokat, rosszindulatú kommentelőket: ezek aláírt szerződések, melyek révén mindegyik beruházás megvalósítása beindult” – mondta, emlékeztetve: az elkövetkező (kampány)időszakban biztosra vehető, hogy az ellenfelek álszent kritikával, alantas támadásokkal próbálják majd eredményeiket kétségbe vonni, de ezeket a támadásokat figyelmen kívül hagyva folytatják a munkát, a város fejlesztését.

Bármikor visszajöhet egy Dorel

A következő négy év terveivel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt hónapokban alapos városfejlesztési tervezőmunka zajlott, amelyben – akárcsak négy évvel ezelőtt – komoly szerepe volt a lakosságnak, véleményüknek, elvárásaiknak. A 2020-2024-es városfejlesztési terv három pillérre épül: elsősorban folytatnak minden fejlesztést, amelyet eddig elkezdtek; másodsorban az új fejlesztések beindítása szerepel, hiszen eddig azon dolgoztak, hogy a lemaradás nagy részét behozzák, s most már kezdődhetnek a látványosabb, hiánypótló beruházások (sportcsarnok és városi tanuszoda építése, a Sárerdő parkerdősítése és a város vérkeringésébe való bekapcsolása), harmadsorban pedig felkészülés a 2021-2027-es uniós források lehívására.

„A jövő városát építjük, amely történelmi feladat és számomra, számunkra is óriási kihívás. Mások számára viszont csak a városvezetés megszerzése a cél. Teleszórják az internetet hazug rágalmakkal, számos hasonló támadást, övön aluli ütést várhatunk még. Mi fel vagyunk készülve. Vannak jelöltjeink, van városfejlesztési programunk és itt vagyunk mi együtt, az RMDSZ. Olyannak szeretnénk látni Szatmárnémetit négy év múlva, ahol jó élni, ahová érdemes visszatérni. Olyan várost építünk, ahová érdemes hazatérni. Élhető, szerethető, csendes, zöld, kerékpár- és gyalogosbarát várost építünk, amelyben jól fizetett munkahelyek és munka után kikapcsolódási lehetőségek várják haza a fiatalokat. De ha most nyugodtan hazamegyünk, megvacsorázunk és várjuk, hogy majd jöjjenek júniusban a szavazatok, az nem lesz elég. Ha nem leszünk elegen júniusban, mindent elveszíthetünk: a városvezetést, közösségünk fejlődésének a lehetőségét, a nyugodt hétköznapokat. Volt már ilyen tapasztalatunk, 2012–2016 között, bármikor visszajöhet egy Dorel. De az elmúlt 4 év eredményei bennünket igazolnak, a város fejlődése a mi kezünkben van, és ott kell maradjon! Győzzétek meg a bizonytalanokat, szkeptikusokat, román barátainkat is – s ami a legfontosabb: használjátok bátran, osszátok meg, juttassátok el mindenhová a jelmondatunkat: Csak így tovább, Szatmárnémeti!” – fogalmazott.

Ezt követően mind a 15 jelölt egységesen három percet kapott a bemutatkozásra és főbb célkitűzéseik ismertetésére. A rangsorolás nyomán Kereskényi Gábor 249, Maskulik Csaba 232, Szőcs Péter Levente 230, Szejke Ottilia 228, Ressler Stefan 227, Butka Gergely 219, György Ildikó 208, Kiss József 200, Dohi-Trepszker Lilla-Etelka 178, Bertici István 174, Német Szabolcs 168, Gáti István 102, Barakonyi Gergő 100, Horváth József 68, Günthner Tibor 65, Bura-Maksay István Péter pedig 39 szavazatot kapott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?