Gőzerővel kutatják a koronavírus ellenszerét a világ tudósai

A koronavírus elpusztítása mozgósította a világ tudósait. Jelenleg hetven projekten dolgoznak – a kutatómunkák jelentős része Kínában zajlik.

Az izraeli Galilee Research Intézet kutatói bejelentették, alig néhány hét választja el őket a koronavírus elleni védőoltás megtalálásáig. Szerintük ha minden a megszokott mederben halad, 90 napon belül elkészülnek a vakcinával. A hírt az izraeli kormány tudomány- és technológiaügyi tárca minisztere, Ofir Akunis is megerősítette. A CNN információi szerint az Egyesült Államokban is megkezdődött a 2019-nCoV vírus ellenszerének embereken történő kipróbálása.

A Cell Research folyóiratban február elején megjelent közlemény szerint amerikai szakemberek 2019-nCov vírussal fertőzött sejteken teszteltek több lehetséges antivirális hatású vegyületet, közöttük a Gilead Sciences amerikai biotechnológiai cég által kifejlesztett Remdesivirt, amely a kórokozók szaporodásához szükséges RNS-szintézist gátolja, és eddig hatékonynak bizonyult az Ebola ellen. A Remdesivir (és minden más hatóanyag) működésének igazolásához természetesen nem sejttenyészetekre, hanem valódi pácienseken végzett klinikai vizsgálatokra van szükség.

A New England Journal of Medicine azonban arról ír, hogy a nebraskai egyetemhez tartozó omahai orvosközpontban a szert egy 35 éves beteg esetében alkalmazták, akinél súlyos tüdőgyulladást állapítottak meg, ezért úgy döntöttek, hogy kísérletképpen antivirális terápiát alkalmaznak nála. A hetedik kórházi nap estéjén intravénásan Remdesivirt juttattak a szervezetébe, másnapra pedig a páciens állapota lényegesen javulni kezdett, köhögésen és orrduguláson kívül más tünete már nem volt. Az orvosok természetesen figyelmeztetnek: önmagában egy példa soha nem bizonyítja egy kezelés hatékonyságát – február elején viszont már meg kezdődött a Remdesivir valódi klinikai tesztelése.

Így fertőz a koronavírus. Kínai kutatók atomi szinten azonosították azt a mechanizmust, hogy miként fertőzi meg az új koronavírus az embert, ami megmagyarázhatja a koronavírus felismerésének és fertőzésének molekuláris alapját, és hozzájárulhat új gyógymódok kifejlesztéséhez. További részletek itt olvashatók.

A Science című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmányukban a kutatók leírták annak a receptornak a szerkezetét egy sejt felületén, amelyre az új koronavírus nyomást gyakorol, hogy bejuthasson az emberi szervezetbe.

Egyszerű és olcsó?

Kínai és francia tudósok ugyanakkor bejelentették, hogy újabb szerek mutatkoznak hatásosnak a koronavírus ellen.  Egyikük a kínai Zhejiang Hisun Pharmaceuticals gyógyszerészeti laboratórium által kifejlesztett Favilavir (Favipiravir), amelyet Kínában már engedélyeztek is a 2019-nCov fertőzések kezelésére.

A kínaiak mellett a marseille-i Mediterranée Járványtani Intézet igazgatója, Didier Raoult is arról tájékoztatott, hogy a malária kezelésére használatos klorokin-foszfát laboraróriumi körülmények között hatékonyak mutatkozott a koronavírus ellen, amit most kínai kórházi kísérletek is igazoltak.

Ezt a kínai Qingdao Egyetem és kórház három professzora, Jianjun Gao, Zhenxue Tian și Xu Yang megerősítette, rámutatva, több mint 100 fertőzött személyen végzett kísérleteik bebizonyították, hogy a szer mérsékelte a tüdőgyulladás és megrövidítette a betegség lefolyását, a betegek állapota negatívvá vált.

A francia szakember meggyőződése, hogy a vírusos fertőzések orvoslása közül a legegyszerűbb és legolcsóbb éppen a koronavírus által okozott megbetegedések gyógyítása lehetne.

A klorokin-foszfát már hetven éve alkalmazott gyógyszer, amely igen olcsó és amelynek nincsenek nem kívánatos utóhatásai. Hatékonynak mutatkozik az mRNA-12 védőoltás is, amelynek kísérleti gyártását az Egyesült Államokbeli, cambridge-i Moderna Inc. Biotechnológiai Intézet kezdte meg. Az első oltások meg is érkeztek az Egyesült Államokbeli bethsedai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Kutatóintézetébe, ahol április végéig 25 önkéntesen jelentkező személyen próbálják ki. Az első eredményeket augusztusra várják.

Ígéretesnek tartják az észak-karolinai Durham városában működő BioCryst Pharmaceuticals Inc. Által gyártott Galidesivirt antivirális gyógyszer is, amely már korábban hatásosnak mutatkozott olyan betegségekkel szemben, mint az Ebola, Zyka, Marburg. Most új változatban állították elő, és egyelőre állatokon próbálják ki, a koronavírus mellett az artenavírus, a togavírus, a filovírus ellen is.

Végül nagy reményeket fűznek a lábadozóktól vett plazmainfúzióban, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ígéretesnek mond. Ezt a módszert Sanghajban próbálták ki először. A WHO sürgősségi programjaival foglalkozó igazgatóság vezetője, Myke Ryan professzor egyelőre még kockázatosnak találja ezt, de úgy véli, hogy további antivirális gyógyszerek kíséretében eredményes lehet.

Jelen pillanatban egyébként a koronavírus kapcsán világszerte hetven projekten dolgoznak, nagy részükön kínai kutatók.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. Az adatok szerint 67 országban közel 90 ezer beteget regisztráltak. A vírus okozta járvány következtében több mint háromezren haltak meg, és 45 ezernél is több ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?