Változtak a kolozsvári egyetemistáknak járó bérletek: havi 120 utazást kapnak

Ingyenes havi bérlet helyett ezentúl szabadon felhasználható, 120 utazást lehetővé tevő kártyás bérletet kapnak a 0-12/13. osztályos, állami oktatási vagy akkreditált magánoktatási intézményben tanuló diákok, valamint a StudCard, ISIC Card, Euro<26 Student, OMNIPASS, A Card/A Kártya vagy a City Card Student kártyák valamelyikét birtokló egyetemi hallgatók, mesteri vagy doktori képzésben résztvevők Kolozsváron.

Az egyetemisták, mesteri és doktori képzésben résztvevők esetében kétféle, teljes egészében, illetve 50 százalékban támogatott bérletet bocsátanak ki, a felsőoktatási intézményekkel történő egyezségnek megfelelően. Utóbbi variáns esetében a bérlet felét a felsőoktatási intézmény vagy a hallgató fizeti ki.

Az önkormányzat február 28-i rendkívüli ülésén hozott döntése szerint a tömegközlekedési támogatás az iskolai év teljes időtartama alatt (idén, kivételesen március 1-jétől) biztosított. A 120 utazást lehetővé tevő kártyás bérletek névre szólnak és más személyre nem átruházhatók. Egyszeri érvényesítéssel a diákok egy órán keresztül utazhatnak, függetlenül attól, hogy időközben hány járművet váltanak. A felhasználatlan utazások nem vihetők át egyik hónapról a másikra.

Az utazókártyát ingyenesen állítják ki, de ennek bármilyen okból történő kicserélését, pótlását a diáknak kell kifizetnie. A 0-12/13. osztályos diákok az iskolában vehetik át a kártyát, a hallgatók a jegyárusító pontoknál kérhetik a feltöltését a hallgatói igazolvány és az egyetemistáknak szóló hat kártya valamelyikének felmutatásával.

Az új ingyenes tömegközlekedési lehetőség váltja azt a korábbi gyakorlatot, miszerint a diákok egy vagy két buszjárat esetében részesültek teljes vagy részleges ártámogatottságban. A 120 utazást lehetővé tevő havi bérlet 35 lejbe kerül, a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat becslései szerint 2020-ban az egyetemi hallgatók, mesteri és doktori képzésben résztvevők ingyenes vagy ártámogatott tömegközlekedésének költségei meghaladják a 13 millió lejt. A városi tanács fedezi az összeget: február 28-i ülésén a március-december periódusra szóló támogatást, összesen 10,8 millió lejt utalt ki, miután januári ülésén mintegy 2,3 millió lejt különített el erre a célra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?