Be akarják léptetni a XXI. századba a szatmárnémeti tömegközlekedést

Hibrid autóbuszok, elektromos töltőállomások, modern buszpályaudvar, emeletes parkolóházak – be akarja léptetni a XXI. századba a szatmárnémeti tömegközlekedést a városvezetés.

„Be akarjuk léptetni a XXI. századba a szatmárnémeti tömegközlekedést. S ami talán még fontosabb: folyamatosan keressük az alternatívákat a gépkocsimentesebb közlekedés érdekében, de csak úgy lehet rávenni bárkit is arra, hogy otthon hagyja autóját, s tömegközlekedési eszközzel jusson el a munkahelyére vagy úti céljához, ha az a tömegközlekedési eszköz megfelelő körülményeket biztosít számára” – jelentette ki Kereskényi Gábor polgármester még tavaly augusztusban, amikor „bemutatkozásra” és tesztelésre megérkezett Szatmárnémetibe az első hibrid autóbusz.

A városi tömegközlekedés korszerűsítése több mint időszerű volt már, annál is inkább, mivel a modern, minden igényt kielégítő tömegközlekedés napjainkban nem csak megfelelő állapotú (azaz nem elemeire széthulló) szállítóeszközt jelent, hanem például biztonsági kamerákkal, elektromos értesítő kijelzőkkel ellátott járművet, valamint intelligens autóbusz-megállókat – és hibrid, azaz nem környezetszennyező autóbuszokat.

Most pedig aláírták azt a 37 millió lejes uniós támogatási szerződést, amely 11 hibrid autóbusz megvásárlását egy forgalom-monitorizáló rendszer beüzemelését, az elektromos jegyrendszer bevezetését és egy terminál megépítését távolsági buszok számára teszi lehetővé Szatmárnémeti számára. A lengyelországi buszgyártónak hat hónapon belül kell leszállítania a járműveket.

„A forgalomfigyelő rendszer arra lesz nagyon jó, hogy sokkal inkább utasbaráttá tegyük például a közszállítási menetrendet,  az elektromos jegyrendszerrel optimalizálni lehet majd a kedvezményes utaztatási rendszert a városban, a buszpályaudvar szükségességét pedig még csak említeni sem kell, hiszen azzal mindenki tisztában van” – fejtette ki a polgármester.

Új távolságibusz-terminál épül

Bár a megyén belül a települések közötti mikrobuszhálózat magáncégek által jól ki van építve és jól is működik (Szatmárnémetiből és a megyeszékhelyre átlagosan 20 -30 percenként indulnak járatok, a reggeli-délutáni csúcsórákban pedig vagy gyakrabban, vagy több, esetleg nagybuszjárat közlekedik), a megyeközpontbeli végállomás helyzete nincs rendezve.

Több mint egy évtizeden át a városközponthoz eléggé közeli Decebal-híd feljárója alatti terület-parkoló működött nem hivatalos „buszpályaudvarként”, a legminimálisabb komfortkörülmények (ülőalkalmatosságok, WC, stb) nélkül. Aztán a híd felújítása kapcsán bő másfél-két évvel ezelőtt a városvezetés végleg felszámolta ezt „pályaudvart”, Szatmárnémeti különböző, de nagyjából központhoz közeli utcáiban jelölve ki egy-egy vonal vég-, vagy ha úgy tetszik indulóállomását, ugyanakkor sok vidéki járat a hídfeljáró melletti, magántulajdonban lévő, de üres telekre futott be, várakozott pár percig és indult menetrend szerint tovább.

Hamarosan azonban ez az opció is megszűnik, a telken ugyanis üzletközpont-építés kezdődik, így még sürgetőbbé vált egy tisztességes távolságibusz-pályaudvar létrehozása. A terminál helyét jó ideje kijelölték már a Fabricii utcai felüljáró közelében, amely nem épp annyira városközpont, mint az eddig volt, de nincs is kimondottan a város szélén. Ráadásul a tömegközlekedési vállalat telephelye is lenne a Szamos jobb partján, így biztosítva azt, hogy a távolsági járatról leszállók rögtön felülhessenek valamelyik városi autóbuszra és utazzanak munkahelyük, iskolájuk felé.

Elektromos töltőállomások is lesznek

De nem csak a tömeg-, hanem a személygépkocsi-közlekedést is modernizálják, ugyanis Szatmárnémeti is ott van azon tíz municípium között, amelyek országos szinten elsőként nyertek finanszírozást elektromos töltőállomások építésére. Az önkormányzat még január elején megpályázta a Környezetvédelmi Alap által kínált lehetőséget annak érdekében, hogy megfelelő infrastruktúrát alakítsanak ki az elektromos és hibrid technológiával működő járművek számára, ezzel is csökkentve a szennyező gázok kibocsátását. A 950 000 lej összértékű beruházásból a város öt különböző, legforgalmasabbnak minősülő pontján alakítják ki a tíz darab, villámtöltővel ellátott e-töltőállomást.

És hol fogunk Szatmáron parkolni?

Az utóbbi időben pedig, amióta közismerté vált, hogy az önkormányzat lezárni tervezi a járműforgalom elől a régi városközpontot, a kérdés nem csak jelen, de jövő időben is megfogalmazódott a szatmáriak fejében – s igaz ugyan, hogy a városvezetőség jó ideje említgeti már a parkolóházak építését, mindeddig valamiféle távoli, „majdvalamikormeglesz” dolognak tűntek, a heves vitáktól sem mentes közmeghallgatások ellenére is.

Pár héttel korábban azonban a polgármesteri hivatal elindította a két parkolóház terveinek engedélyeztetését és bemutatták a látványterveket is. A Decebal (Várdomb) utcában, a Szamos nagyáruház mögötti, több mint 3500 négyzetméteren – ahol jelenleg is parkoló van – egy alagsoros, négyemeletes „ház” épül, amelyben összesen 182 gépkocsinak lesz helye (az alagsorban 27, emeletenként 29, míg a nem fedett tetőn 10 parkolóhely lesz kialakítva s ami szintén nem mellékes: a tető zöld, azaz fűborítású lesz).

A másik parkolóház a Retezatului és a Mihail Kogâlniceanu utca kereszteződésében (az egykori Károlyi-közben) épül és az alagsoros, kétemeletes épületben összesen 158 autó állomásozhat majd (34 az alagsorban, 22 a földszinten, 34-34 az emeleteken, míg a tetőparkoló fedett részén 22, a fedetlenen 12).

Kimaradt?