Részletek derültek ki az első romániai koronavírusos esetről

Huszönöt éves és a Gorj megyei Prigoria községben él az a koronavírussal fertőzött férfi, akit a „nulladik páciensként” tartanak nyilván Romániában.

Mint korában írtuk, a román hatóságok szerda késő este jelentették be, hogy beigazolódott a Kínából terjedő vírus jelenléte Romániában. A fertőzött személyről csak annyit árult el az egészségügyi miniszter, hogy egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A „nulladik beteg” egy 25 éves fiatalember, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, és a Gorj megyei Prigoria község lakosa. A település polgármestere, Iuliana Iliescu a Mediafaxnak elmondta, hogy a fiatalember a szüleivel és a nagyszüleivel együtt él, és korábban vadászni is volt együtt a fertőzött olasz férfival, s a hét végén részt vett a faluban egy mulatságon. „Megjött a csendőrség, Bukarestbe fogják szállítani. Azt fontolom, hogy csütörtöktől zárjam be az iskolát és a polgármesteri hivatalt” – mondta a polgármester.

Mint írtuk, a fiatalemberrel egy lakásban élő hét családtagnál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak.  A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

 A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Kapcsolódók

Kimaradt?