Alkotmánybírósági elnök: nem azt mondtuk, hogy az államfő nem jelölheti Orbant kormányfőnek

Az okozta a parlament és az elnöki hivatal közötti alkotmányos természetű konfliktust, hogy az államfő nem azért jelölte miniszterelnöknek Ludovic Orbant, hogy kormányt alakítson, hanem bevallottan azért, hogy kormánya megbukjon a beiktatásról szóló parlamenti szavazáson.

Így kell értelmezni az alkotmánybíróság elnöke szerint a taláros testületnek azt a hétfői határozatát, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének másodszori kormányalakítási megbízatását. Valer Dorneanu az Antena3 televízióban magyarázta el a bírák döntését.

Az alkotmánybíró nyilatkozataiból kiderül, hogy a taláros testület gyakorlatilag Ludovic Orban korábbi nyilatkozataira alapozta a hétfői határozatát. „A miniszterelnök-jelölt voltaképpen elutasította a kormánya beiktatását. Minden cselekedete arra irányult, hogy a kormányát ne iktassák be. E szerint kell értelmezni a döntésünket. Mi nem szabtuk meg az államfőnek, hogy kit jelöljön miniszterelnöknek” – magyarázta Dorneanu.

Az alkotmánybíróság elnöke hangsúlyozta: az államelnök a parlamenti pártokkal való konzultáció nyomán továbbra bárkit megbízhat kormányalakítással, akit jónak lát, és ez a személy lehet akár Ludovic Orban is, ha a megbízás az alkotmány 101-es cikkelyének szellemében történik. Azaz a pártokkal való dialógus nyomán körvonalazódó miniszterelnök-jelölt képes egy kormánytöbbség kialakítására, a román állami intézmények működése folytonosságának biztosítására.

„Vagyis mi azt kifogásoltuk, hogy a miniszterelnök-jelölt nem kormányalakításra kapott megbízást, hanem arra, hogy kormányát megbuktassák. Ezt maga a jelölt jelentette ki korában többször is” – utalt Valer Dorneanu Ludovic Orbannak azokra a nyilatkozataira, amelyek szerint a PNL előre hozott választásokat akar, ezért abban érdekelt, hogy az Orban-kabinet beiktatása ne sikerüljön.

Kapcsolódók

Kimaradt?