Megindokolta a legfelsőbb bíróság Markó Attila felmentését a korrupció vádja alól

Közzétette a legfelsőbb bíróság annak a tavaly októberi ítéletnek az indoklását, amellyel jogerősen felmentette Markó Attilát a korrupció vádja alól.

A hírt a jelenleg Magyarországon tartózkodó volt RMDSZ-es képviselő tette közzé szerdán a Facebook-oldalán. A restitúciós hatóság kártérítési bizottságának egykori tagját 2018-ban öt év letöltendő börtönre ítélte alapfokon egy visszaszolgáltatási ügyben a bukaresti táblabíróság. További két bűnvádi per is folyamatban ellene, más restitúciós ügyekben, hasonló vádakkal, és ezek miatt a román hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

Az indoklásról Markó Attila azt írta: a legfelsőbb bíróság sorozatban másodszor helyesen megállapította, hogy szó sem lehet bűncselekményről, hiszen a kártérítések jóváhagyása nem jelentheti azt, hogy a bizottság tagjai szakmai szempontból felülbírálhatják a hivatásos szakértők megállapításait. „Ugyanakkor szintén helyesen és nyilvánvalóan elítéli azokat, akik csúszópénzt fogadtak el” – olvasható a Facebook-bejegyzésében.

 

Markó Attila abban bízik, hogy a még mindig alapfokon lévő másik két bűnvádi perében sem születhet más döntés, feltéve, hogy az igazságszolgáltatás jól végzi a dolgát. A 2018-as alapfokú ítélet meghozata után a Maszolnak azt nyilatkozta: „Milliószor elmondtam, hogy a kárpótlási ügyekben soha egy vasat sem kaptam. Azt is elmondtam milliószor, hogy ha volt ezek között lopás, ahhoz nekem nincs semmi közöm".

Markó Attilát 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult az államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium – visszaszolgáltatásához. Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?