Biró Rozália a múlt évi munkájáról: fontos a külügyi kapcsolattartás

Elmúlt évi tevékenységéről számolt be csütörtökön Nagyváradon Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

A politikus elmondta, parlamenti munkája elválaszthatatlan a külügyi bizottságban végzett munkától, ehhez hozzátartozik például a kapcsolattartás Románia külföldi nagyköveteivel, illetve az országban állomásozó külföldi nagykövetekkel, vagy a külföldi küldöttségek fogadása. Az általa vezetett bizottsághoz tavaly 29 törvénykezdeményezés vagy módosító javaslat érkezett, mondta Biró Rozália, aki képviselőként 15, az RMDSZ által benyújtott törvénykezdeményezést írt alá, ebből három emelkedett törvényerőre.

A képviselő szerint legfontosabbnak a távolságtartási végzés kibocsátási határidejének megváltoztatása, ennek azonnali kibocsátása jelenti a családon belüli erőszak áldozatai védelmének első lépését. A külügyi bizottság keretében fenntartható fejlődési albizottság is működik, ennek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) megtartott találkozója nyomán vált Románia közép- és kelet-európai fenntartató fejlesztési központtá, egy a kormány, a civil szervezetek és a gazdasági élet képviselőit is magába foglaló munkacsoportjuk pedig az Isztambuli egyezmény gyakorlatba ültetésével foglalkozik.

Biró Rozália, aki az Európai Néppárt Nőszervezetének egyik alelnöke, az eredmények között tartja számon, hogy az RMDSZ Nőszervezetének javaslatára elfogadták: a Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának jelöljék március 20-át.

Fontos a közös kül- és biztonságpolitika

A képviselő az elmúlt év egyik legjelentősebb eredményének a tavaly március 8-án, Bukarestben megtartott uniós közös kül-és biztonságpolitikáról, illetve a közös biztonság- és védelmi politikáról szóló konferencia megvalósítását tartotta, melynek kezdeményezője volt. Biró Rozália szerint fontos, hogy az uniónak egységes kül-, biztonsági és védelmi politikája legyen, ugyanakkor az eddiginél hatékonyabban kell dolgozni például a Frontex működtetésében. A konferencián 350-en vettek részt 39 uniós és nem uniós országból, s többet között a Duna-stratégiáról, a Fekete-tenger helyzetéről, az EU s a Nyugat-Balkán viszonyáról tárgyaltak.

Találkozott a konferencián résztvevő hölgyekkel is, ők egy közös, úgynevezett 5D-Vision nyilatkozatot is kibocsátottak, melynek öt alapvető eleme a párbeszéd (Dialogue), a demokrácia (Democracy), a diplomácia (Diplomacy), a fejlődés (Development) és a védelem (Defence), s az aláírók vállalták, hogy aktívabb szerepet játszanak a kül-, a biztonság- és a védelmi politika terén. Biró Rozália egyébként azt is elmondta, hogy a román EU-elnökség jó véleményezéseket kapott nemzetközi szinten, az ennek idején kifejtett romániai parlamenti tevékenységről ő tartotta meg a brüsszeli beszámolót.

Tavaly 11 külföldi delegációt fogadtak, többek között Japánból, Grúziából, Német-, Örmény és Törökországból, illetve 12 nagykövettel (például a lengyel, a német, a szlovák és a mexikói) folytattak  párbeszédet. Szintén jelentős eredménynek tartja Biró Rozália, hogy kezdeményezésére fogadta a japán esélyegyenlőségi és külügyminiszter, ezzel a lépéssel indultak újra ugyanis a kétoldalú kapcsolatok másfél év hallgatás, Abe Shinzo japán miniszterelnök 2018-as, januári látogatása után, mikor is japán kormányfő nem tudott romániai kollégájával találkozni, ugyanis épp nem volt miniszterelnöke az országnak. Tavaly a külügyi biztosság vezetőjeként egyébként 15 alkalommal járt külföldön.

Biró Rozália újságírói kérdésre beszélt a Ludovic Orban vezette kormány bukásáról, azonban nem kívánt lehetséges forgatókönyveket felvázolni. Leszögezte: az RMDSZ tagjai azért szavazták meg a bizalmatlansági indítványt, mert a PNL-vel kötött megállapodásuk szerint legkevesebb egy évvel választások előtt nem változtatnak a választási törvényeken, továbbá a kétfordulós helyhatósági választás egyértelműen hátrányos az RMDSZ-re nézve. Reméli, az államfő felelős miniszterelnök-jelöltet nevez meg, aki képes kezelni a jelenlegi nehéz és bonyolult helyzetet, mert az ország hitelessége és polgárainak életszínvonala a tét.

 

Fried Noémi Lujza

 

Kapcsolódók

Kimaradt?