banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Asztalos Csaba: a migránsellenes diskurzus is táplálja a ditróiak félelmeit

Az Európai Unió és a régióban felerősödött migránsellenes diskurzus is hozzájárult ahhoz, hogy a gyergyóditrói közösség fellázadjon két Srí Lanka-i vendégmunkás jelenléte miatt – jelentette ki csütörtök este a Digi24 stúdiójában az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Asztalos Csaba idézte az IRES tavalyi felmérésnek eredményeit, amelyek szerint a romániaiak 68 százaléka bizalmatlan a migránsokkal szemben, 50 százalékuk be sem engedné őket az országba. A CNDC elnöke emlékeztetett, hogy az erdélyi magyar közösség elsősorban magyarországi médiát fogyaszt.

„Tudjuk jól, hogy a magyarországi kormányzati kommunikáció állandó eleme a migránsellenes diskurzus” – jegyezte meg Asztalos. Szerinte a vendégmunkások ellen tiltakozó gyergyóditróiak álláspontja nagyon hasonlít az Európai Unióban felerősödött migránsellenes diskurzushoz, amely az őshonos közösségek kultúráját és vallását félti az idegenektől. „Ez történik a katolikus többségű Ditróban is, pedig a vendégmunkások legálisan dolgoznak a községben, és egyikük katolikus vallású” – magyarázta.

A CNDC elnöke szerint le kell bontani az emberek alaptalan félelmeit. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a gyűlöletkeltés büntetőjogi felelősségvonással járhat, ezért fel kell lépni ellene. Ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a katolikus egyház romkat.ro portálján megjelent így írás, amely a félelmek lebontására tett kísérletet.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?