FRISSÍTVE - Migránspánik Gyergyóditróban: elköltöztek a megfenyegetett pékmesterek

FRISSÍTVE: Helyi népszavazás kiírásáról próbálják meggyőzni a szerdai tanácsülésen a település vezetőit azok a gyergyóditróiak, akik tiltakoznak a község egyik pékségében alkalmazott két Srí Lanka-i vendégmunkás jelenléte miatt. A pékmesterek ideiglenesen a közeli Gyergyószárhegyre költöztek.

Mint korábban beszámoltunk róla, felbolygatta a helyi közösséget Gyergyóditróban két Srí Lanka-i pékmester érkezése, akiket az egyik helyi pékség alkalmazott. A Facebookon külön csoport jött létre „Migránsmentes Ditrót akarunk” elnevezéssel, ahol továbbra sem csitulnak az indulatok: gyűlölködő, fenyegető kommentek áradnak a vendégmunkások irányába, és a pékség tulajdonosát sem kímélik a bejegyzések. Egyesek már tettlegességre is uszítanak a 2500 tagú csoportban.

A törvény lehetőséget ad helyi népszavazás megtartására egy adott település lakóit érintő kérdésekben. A referendum kiírásáról a helyi tanács dönt a polgármester vagy az önkormányzati képviselők legkevesebb egyharmadának a javaslatára. A népszavazás akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplő szavazók legkevesebb 30 százaléka részt vesz rajta.

Egy neve elhallgatását kérő helyi forrásunktól megtudtuk: a szerdán délután 4 órára tervezett havi rendes önkormányzati tanácsülésen kívánják a tiltakozók megfogalmazni fenntartásaikat, és szeretnék a polgármestert felkérni, hogy „indítványozzon népszavazást, vagy bármit, amivel meg lehet akadályozni a vendégmunkások alkalmazását a község területén”.

A hangulat szerinte rendkívül feszült a településen. Sokan azzal vádolják a vendégmunkásokat alkalmazó helyi vállalkozót, hogy „nincs tekintettel a szülőfalujában lakókra, húzása mindenkit felbolygatott”. Azt nem tudni, hányan vesznek részt a tervezett szerdai tiltakozáson. „Sok a szájhős, de remélem, minél többen ott lesznek” – fogalmazott a forrásunk.

Arra a kérdésünkre, hogy valójában mitől félnek a ditróiak, azt a választ kaptuk: attól tartanak, hogy a két vendégmunkás „csak a kezdet, jönni fognak a társaik, és mivel férfiak, szükségleteik vannak, és isten tudja, mire lennének képesek, ezt szeretnénk megakadályozni”. A Facebook-csoport tagja Biró Károly katolikus segédlelkész is, akit megkerestünk, de aki a szerdai tanácsülés előtt nem kívánt nyilatkozni a Maszolnak. Többek között azt szerettük volna megkérdezni: szerinte hogyan egyezthetők össze a keresztény értékek a vendégmunkások kiirtására való felbujtással.

A Facebook-csoportban nem csak uszító, hanem az indulatokat csillapítani próbáló bejegyzések is vannak. „Amikor ti külföldre mentek dolgozni, azért mert itthon nincs megélhetési lehetőség, akkor titeket is így kezelnek odakint, mint ti őket itt? Mondjatok egy dolgot, amivel ártottak nektek” – írta egy gyergyóditrói férfi. Többen az emberek félretájékoztatásával magyarázzák a jelenséget. „A migránsellenes magyarországi kormánypropaganda megtette a hatását” – írta az egyik kommentelő.

A Maszol érdeklődésére Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere kedden megerősítette: valóban számítanak arra, hogy a szerdai tanácsülésen meg fognak jelenni a vendégmunkások alkalmazása ellen tiltakozók. „Az egyebek napirendi pontban lehetőségük lesz elmondani a véleményüket az ügyről” – mondta az elöljáró. A polgármester korábban azt nyilatkozta portálunknak: sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

Köllő Csaba, az érintett pékség tulajdonosa hétfőn többek között arról beszélt a Maszolnak: személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött. A vállalkozó emlékeztetett arra, hogy tíz éve működik a péksége, ezalatt megfordultak náluk többek között magyarországi, svájci pékmesterek is, de soha senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani. 

Bende Sándor: a fiatalok nem jönnek haza külföldről

Bende Sándor gyergyószéki RMDSZ-es képviselő a Maszolnak elmondta, jelenleg Bukarestben tartózkodik, így maga is csak a sajtóból értesült az esetről. Szerinte a Ditróban történteket körültekintően kell kezelni. „Nem mondhatom, hogy megértem a vállalkozót, de egyáltalán nem egyszerű a helyzet. A cégvezetők ismerik a saját üzletpolitikájukat. Valószínű, hogy ha talált volna itthoni munkaerőt, nem keres alkalmazottakat más országból” – fogalmazott a képviselő.

Bende Sándor ugyanakkor kiemelte: valóban nagyon komoly probléma a térséget sújtó munkaerőhiány. „Nincs olyan találkozásom a munkáltatókkal, vállalkozókkal, amikor ez a probléma fel ne vetődne” – jegyezte meg. Az okokról elmondta, számos összetevője lehet a jelenségnek, elsősorban „az elmúlt 25 év hozadékában kell keresni ezeket”.

A képviselő elmondta, hogy maga is sokkal jobban örülne, ha helyi munkavállalókat tudnának alkalmazni a helyi vállalkozások, ha hazajönnének azok a fiatalok, akik külföldön keresik a kenyérre valót, de egyelőre „a cégek nem tudnak akkora fizetéseket adni, mint Nyugat-Európában”.

Feladták ditrói lakásukat a pékmesterek

FRISSÍTÉS: Az Erdélyi Magyar Televízió is forgatott Gyergyóditróban az ügy kirobbanását követően. A riportból megtudhattuk, hogy a Srí Lanka-i munkavállalók a napokban a közhangulat miatt, illetve az őket ért fenyegetések hatására feladták gyergyóditrói bérelt lakásukat és a közeli Gyergyószárhegyre költöztek. „Normális emberek (…), tiszták, becsületesek (…), olyanok, mint mi. Mi is dolgoztunk külföldön, s minket is elfogadtak, nekünk is el kell fogadnunk őket” – jelentette ki az ETV-nek a 90 személyt foglalkoztató pékség egyik alkalmazottja.

Kapcsolódók

Kimaradt?