Böjte Csaba: akaratuk ellenére a ditróiakat nem lehet valamire kényszeríteni

Komolyan kell venni a gyergyóditróiak félelmét, erővel, ideológiai alapon nem lehet egy közösséget semmire kényszeríteni – osztotta meg gondolatait a Marosvásárhelyi Rádió adásában a székelyföldi faluban kialakult feszült helyzetről Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Az ottani embereknek a félelmét, szorongását, mindenkinek komolyan kell venni. Ha én valakinek a torkán valamit akarata ellenére le akarok nyomni, abból logikus, hogy feszültség és gond lesz” – fogalmazott a riporter kérdésére.

Mint ismert, a Hargita megyei település lakóinak ellenérzését az váltotta ki, hogy az egyik helyi pékség tulajdonosa a napokban két Srí Lanka-i pékmestert alkalmazott. A ditróiak egy része nehezményezte az „idegenek” jelenlétét a településen, és migránsveszélyt kiáltva Facebook-csoportot hozott létre, amelyen durván fenyegették a vállalkozót és a vendégmunkásokat is. A polgármester a szerdai tanácsülésen falugyűlés összehívását ígérte szombatra azoknak a gyergyóditróiaknak, akik fellázadtak két külföldi vendégmunkás jelenléte miatt. A tiltakozók élére a helyi katolikus segédlelkész, Biró Károly állt, aki – a ditróiak elmondása szerint –  a vasárnapi szentmise végén hívta fel a hívek figyelmét az „idegenek” által hordozott veszélyre. 

Csaba testvér szerint a két Srí Lankai-i pék érkezése nem volt előkészítve, így logikus, hogy kellemetlen helyzet alakult ki. „Meg vagyok győződve, hogy a plébános valóban a helyi közösség hangját és érdekét képviseli” – folytatta.  Elmondta, ő nem erőltetné, hogy „egy közösség akarata ellenére valamit lenyeljen, a kisebbség diktatúrája semmiképpen nem jó”. Úgy vélekedett, ő azzal kezdte volna, hogy a két Srí Lanka-i férfit bemutatja a közösségnek, egyebek mellett elmondta volna, honnan érkeztek, mi a családi állapotuk.

Szerinte utólag nehéz lesz megoldani a kialakult konfliktust, „de a párbeszédet nem szabad abbahagyni”. Leszögezte: „erővel, bármilyen ideológiai alapon egy falut, egy közösséget nem lehet semmire kényszeríteni”. Böjte Csaba továbbá a média felelősségét hangsúlyozta, kielentve: „bennem nagyon nagy feszültség van magával a sajtóval szemben, aki egy mantra szöveget ismételget, ahelyett, hogy segítene egy közösséget, hogy Isten akarata szerinti szép döntést hozzon”.

Végezetül elmondta: van egy reális probléma, és arra kér mindenkit, hogy tegyen meg mindent azért, hogy ez az árok betömődjön, és békében, szeretetben folyjon az élet tovább.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?