Ennyit kell fizetni idén a bölcsődei ellátásért Kolozsváron

Megállapította a 2020-as évre szóló bölcsődei hozzájárulások összegét a kolozsvári önkormányzat, közlésük szerint néhány banis drágulása kell számítani tavalyhoz képest. 

A hozzájárulásokat azoknak a szülőknek/gyámoknak kell kifizetniük, akik az önkormányzat által működtetett bölcsődékbe járatják gyereküket. Az ellátáshoz való hozzájárulást a családi bevétel és a családban nevelt gyerekek számának függvényében állapította meg az önkormányzat. 

Egy gyerek havi bölcsődei ellátása összesen 550,62 lejbe kerül. Ennek az összegnek egy részét a szülőknek/gyámoknak kell kifizetniük.

A költség 20 százalékát, havi 110 lejt azoknak a családoknak kell kifizetniük, akik egy gyereket nevelnek és havi átlagjövedelmük meghaladja a 700 lejt. A havi hozzájárulás 110 lej – 21 nappal számolva –, és 5,24 lej naponta.

10 százalékos a hozzájárulás azoknak a családoknak az esetében, akik több gyermeket nevelnek és havi átlagjövedelmük meghaladja a 700 lejt, illetve azok esetében, ahol egy gyerek van, de a havi átlagjövedelm 225 és 699 lej közötti. Ez havi 55,06 lejt, azaz napi 2,62 lejes költséget jelent.

Továbbá 5 százalékos azoknak a családoknak a hozzájárulása, akik 225 és 699 lej közötti átlagjövedelemmel rendelkeznek, és két vagy több gyereket nevelnek. Az ő hozzájárulásuk havi 27,53 lejt, azaz napi 1,31 lejt tesz ki.

Tavaly egy gyerek bölcsődei ellátása 540 lejbe került, 10 lejjel kevesebbe, mint idén. A szülők által kifizetendő napi hozzájárulás tavalyhoz képest idén 9,5, illetve 2 banival emelkedik.

(Címlapfotó forrása: activenews.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?