Egy profi sportoló karácsonya – Becze Tihamér jégkorongozónál jártunk

Első igazi családi karácsonyára készül Becze Tihamér magyar válogatott jégkorongozó feleségével, Krisztinával és héthónapos kisfiukkal, Zalánnal. Az ünnepi készülődésről, válogatottságról, a profi életről beszélgettünk a  Csíkszeredai Sportklub szurkolók népszerű „Titi”-jével.

Karácsonyra hangolódva arra kértünk néhány ismert erdélyi személyt: meséljék el, miként teremtenek otthonukban, környezetükben és lelkükben ünnepi hangulatot, hogyan készülődnek szeretteikkel a karácsonyra. Elsőként Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristáival, Keresztes Ildikó énekesnővel és Csűry Istvánnal, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökével beszélgettünk. 

„Két és fél éve vagyunk házasok, de ez lesz az első nagyobb közös karácsonyozásunk. Eddig inkább viccesre vettük a dolgot, volt például olyan, hogy hokibotokból készítettünk karácsonyfát. Most a fiunkkal biztosan varázslatos lesz” – vágott bele Becze Tihamér a beszélgetésbe.

A jégkorongozó több évnyi magyarországi vendégjátékot követően tért vissza Csíkszeredába az elmúlt évben. Eltökélt célja volt, hogy a magyar válogatott színeiben léphessen jégre, ehhez mindenképpen szükséges volt négy szezont Magyarországon játszania. Végül 2018 decemberében jöhetett el a nagy pillanat, amikor először húzhatta magára a magyar címeres mezt egy nemzetközi felkészülési tornán.

Az ünnepeket, az ünnepi készülődést mindig az aktuális mérkőzésekhez kell igazítani – árulja el a játékos. „Annak tudatában eszel, annak tudatában iszol, hogy akár az ünnepek alatt is pályára kell lépni. A szórakoztatóipar részei vagyunk: akkor dolgozunk, amikor más szabad. Karácsony előtt és után is mindig pályára lépünk általában. Két nap leszünk szabadok, 25-én már edzésünk lesz” – mondta Becze.

Azért az ünnepi előkészületekből igyekszik kivenni a részét: beszerezte a fát, segített az ajándékok megvásárlásában, közösen díszítik fel a lakást Krisztinával, aki azt is elmondta, nem egyszerű az élet egy élsportoló mellett. „Sokat költöztünk, sokat vagyok egyedül, viszont nyáron sokat tud velünk lenni, szóval van pozitív és negatív része is a dolognak. Nagyon jól megoldjuk a helyzetet, nyolc év alatt már megszoktuk azért egymás programját” – árulta el.

A házaspár nem követi az aktuális karácsonyi trendeket. Akár a fa díszítését, akár az ajándékozásokat tekintve inkább a saját ötleteikre hagyatkoznak. Az idei fa élő, Titi testvérének kertjében kap majd helyet az ünnep végeztével. Az ünnepi menü pisztráng lesz, a desszert pedig madártej, a tradicionális töltött káposzta a gyergyószárhegyi nagymamánál kerül majd az asztalra. A csíkszeredai kedvenc egyébként nagyon figyel az étkezésére, azt is megtudtuk tőle, hogy időnként húsmentes időszakokat is be szokott iktatni. Ilyen alkalmakkor egy kicsit több szénhidrát fogyasztása is megengedett.

A nagy álom, hogy pályára lépjen a magyar válogatott színeiben, már megvalósult, Becze Tihamér azonban akkor lenne igazán boldog, ha világbajnokságon is felhúzhatná a címeres mezt. „Úgy érzem, lenne helyem a válogatottban. Hogy kapok-e esélyt világversenyen a bizonyításra, ezt majd a szakmai stáb dönti el. Érdekes lenne Románia ellen pályára lépni, hiszen voltam román válogatott is. Mindkét csapatban sok barátom van, de a pályán természetesen nincs barátság” – mondta el a válogatottság kapcsán. Azt is megtudtuk, hogy mindig hatalmas motivációt jelent a válogatott keretbe kerülni és nagy feltöltődés részt venni a magyar válogatott felkészülésében.

Tihamér és Krisztina nem feledkeznek el a nehezebb sorban élőkről sem az ünnepek táján. A székesfehérvári időszakban az Ifjabb Ocskay Gábor Alapítványon keresztül teljesítették gyerekek kívánságait. „Sosem láttuk, ahogy megkapták a gyerekek az ajándékokat, de igazán jó érzés volt, hogy valakinek örömet okozhattunk. Az idén szeretnénk egy elhunyt szurkoló kislányának segíteni és még egy fiatal jégkorongozónak, aki szintén elvesztette az édesapját nemrég. Össze fogunk gyűjteni pénzt a csapattal” – árulta el kérdésünkre Titi. Hozzátették, hogy cipősdoboz akcióba is beszálltak az idén  és készítenek csomagot egy kisgyereknek. „Mióta Zalán megszületett, teljesen máshogy látjuk ezeket a dolgokat, még mélyebben megérint egy árvaházi, vagy egy szegény gyermek sorsa” – mondta Krisztina.

Templomba nem mennek egyelőre Zalánnal közösen. „Hívő vagyok, de nem feltétlenül a templomban gyakorlom a hitemet. Ha elmegyek egy misére, utána mindig végiggondolom, mit adott nekem ez az alkalom. Több lettem-e általa, gyarapodtam-e lélekben. Úgy vagyok vele, hogy ha az ember egy fél éjszakát képes átbulizni, akkor a templomban is illik kibírni egy órát. Az is igaz, hogy mi miseidőben dolgozunk, a vasárnapok legtöbbször meccsekkel, a meccsekre való felkészüléssel telnek. Nagy ünnepeken azért igyekszek ott lenni” – osztotta meg velünk a hitről, vallásgyakorlásról gondolatait Becze Tihamér.

A Csíkszeredai Sportklub híveinek már biztosan szép karácsonyuk lesz. A Becze Tihamérral a soraiban felálló székely csapat vasárnap megnyerte a Román Kupát szebbé varázsolva sok ezer sportrajongó ünnepét. A Becze családnak sok ideje nem marad az ünneplésre, karácsony másnapján következik az év utolsó mérkőzése, az ősi rivális Brassó érkezik a Vákár Lajos Műjégpálya sokat látott falai közé. Tudjuk, hogy Becze Tihamér nagyon oda fog figyelni arra, miből, mennyit eszik az ünnepi asztalnál. A Maszol szerkesztősége nevében kívánunk áldott ünnepet Titinek és Krisztinának!

Kapcsolódók

Kimaradt?