Csoma Botond a parlamentben: elfogadhatatlan Tőkés László és a magyar közösség besározása

„Szégyenletes, hogy 30 évvel az 1989-es temesvári események után egyes politikai tanácsadók és elemzők megpróbálják besározni a forradalmat kirobbantó Tőkés Lászlót és a magyar közösséget is” – jelentette ki Csoma Botond szerdán a képviselőházban.

A napirend előtti politikai nyilatkozatában a Kolozs megyei RMDSZ-es képviselő elfogadhatatlanoknak nevezte a Ceaușescu-féle nacionál-kommunista éveket idéző, a magyar közösséget első számú közellenségként beállító megnyilvánulásokat. Hangsúlyozta, ezeknek nincs helyük abban a Romániában, amelyben magyarok és románok együtt harcoltak a szabadságért, Temesváron, Kolozsváron és szerte az országban.

Csoma Botond Dan Andronicra, az Evenimentul zilei napilap vezérigazgatójára, illetve a Szociáldemokrata Pártba (PSD) frissen belépett politikai tanácsadóra, Cozmin Gușára utalt. Andronic egy publicisztikájában a Securitate egykori parancsnoka, Iulian Vlad tábornok volt kabinetfőnökét, A. I. Rogojant, illetve a Securitate temesvári parancsnok-helyettesét, Radu Tinut idézve vonta kétségbe Tőkés Lászlónak a forradalomban játszott szerepét, a magyar titkosszolgálatok ügynökének állítva be a református lelkészt. Ugyanezt állította Tőkésről egy interjúban Cozmin Gușă is, megspékelve azzal, hogy 1989 decemberében Budapestnek létezett egy titkos terve Erdély Magyarországhoz történő csatolására.

 

Csoma a politikai nyilatkozatában tolerálhatatlannak nevezte, hogy az ismert publicista a Nicolae Ceaușescu diktátorhoz közel álló volt szekus tisztek kijelentéseire alapozza a véleményét, olyan tisztekére, akik elrendelték a Tőkés Lászlóval szolidarizáló tüntetések, majd a december 17-i temesvári kommunistaellenes demonstráció véres elfojtását. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a politikai tanácsadó a magyar közösséget Románia első számú ellenségének állította be, holott a magyarok a románokkal együtt harcoltak 1989 decemberében a szabadságért.

„Az aranykorszak nacionál-kommunista retorikáján túl kell lépni. A magyar közösség nem Románia ellensége, hanem ellenkezőleg: jelentősen hozzájárult 1989-ben a Ceaușescu-rendszer megdöntéséhez” – zárta nyilatkozatát Csoma Botond.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?