1200 fiatal jelöltet indít az RMDSZ – Fő célkitűzésük, hogy itthon maradjanak és vállalkozni tudjanak a magyar fiatalok

A fiatalok itthon maradása, az elvándorlás és a beolvadás megfékezése, vállalkozásaik elősegítése és segítése a fő célkitűzésük az RMDSZ fiatal helyi és megyei önkormányzati jelöltjeinek. 1200 fiatal jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ az önkormányzati helyekért, valamint EP-képviselői mandátumért. Az egyes régiók képviseletében mutatták be elképzeléseiket az ifjú jelöltek keddi kolozsvári sajtótájékoztatójukon. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt emelte ki, az elmúlt 34 évben az RMDSZ sikerének az egyik kulcsa az volt, hogy mindig létezett a generációk közötti párbeszéd.

A „generációk közötti párbeszédnek folyamatosnak kell lennie” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden Kolozsváron. Nem kell egyetérteni, tette hozzá, de fő, hogy legyen párbeszéd, ami szerinte megvolt az RMDSZ-ben az elmúlt 34 évben, és ez a szövetség sikere szempontjából, úgy véli, kulcsfontosságú. Kiemelte, „mi azt a felelősséget vállaltuk, hogy közösséget építünk”, és ahhoz, hogy a fiatalok ebben részt vállaljanak, elsősorban akarniuk kell és elköteleződniük e mellett. „Nem számít, hány éves vagy, ahhoz, hogy a közösséget képviseld, elsősorban akarnod kell” – mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette, ezeken kívül hasznos, ha valamilyen területnek a szakértője az illető fiatal.

Kelemen Hunor RMDSZ-enök (balra) és Szilágyi Dóra EP-képviselőjelölt (jobbra) | A szerző felvételei

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) ezelőtt öt évvel kérte a harmadik EP-képviselőjelölti helyet, amit most tudtak lehetővé tenni, Szilágyi Dóra „az ifjúság meghatározó hangja”, mondta még a szövetségi elnök. Az RMDSZ a választások után is odafigyel a fiatalokra, ígérte Kelemen Hunor, hiszen – mint mondta – szükség van az új világlátásra, amit képviselnek.

A június 9-ei választásokon helyi és megyei tanácsosi helyekre összesen 1200 fiatal méretkezik meg az RMDSZ színeiben. Közülük többen bemutatkoztak a keddi kolozsvári sajtótájékoztatón. Hogy legyenek fiatal jelöltjei, legyen utánpótlása, arról a szövetség mindig gondoskodott többek között Erdélyi politikai iskolán keresztül, ugyanakkor a MIÉRT Akadémia ad irányt politikai szinten a fiataloknak – mondta el Szilágyi Dóra, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje a kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen MIÉRT-es területi vezetők és fiatal jelöltek vettek részt. „Elszántak vagyunk, és beállunk a munkába” – mondta Szilágyi Dóra, aki rámutatott, régiónként eltérőek a kihívások, ezekre válaszolnak az egyes jelöltek célkitűzéseikkel.

A tájegységek képviseletében egy-egy jelölt ismertette elképzeléseiket. Segesvári Károly a szórvány képviseletében azt emelte ki, ott a beolvadás megfékezése jelenti a kihívást, éppen ezért szeretnék vonzóvá tenni, hogy „magyarnak lenni jó”, és erős, egymást támogató közösséget hozni létre, amiben szívesen vállalkoznak a fiatalok. A szórványban 352 RMDSZ-es fiatal jelöltette magát.
Katona Ibolya Szilágy megyei tanácsosjelölt arról beszélt, hogy a Partiumban 307 jelöltjükkel elsősorban azért harcolnának, hogy Magyarország ne szívja el a fiatalokat. Az itthon maradáshoz szeretnének megfelelő közeget teremteni, ahol szívesen vállalkoznak a fiatalok.

Katona Ibolya megyeitanácsos-jelölt
Székelyföld képviseletében Tornai Szilárd székelyudvarhelyi önkormányzati képviselőjelölt, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) elnöke arról számolt be, miután Udvarhelyszéken megkérdezték a fiatalokat, mi tartaná őket itthon, ötezer pontos feladatlistát kaptak. „Ebből állt össze a székelyföldi fiatalság tizenkét pontja” – számolt be Tornai. Ezek közül legfontosabbak a vállalkozások támogatása, amire egyik lehetőség Tornai szerint elsősorban a már létező inkubátorház bővítése lenne. Ugyanakkor pezsgő ifjúsági életet, nekik szóló rendezvényeket szeretnének a fiatalok Székelyföldön, mondta el a székelyudvarhelyi jelölt.

Tornai Szilárd önkormányzatiképviselő-jelölt

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy mennyire várható, hogy olyan magas lesz a magyar fiatalok választási részvétele is, mint azt a felmérések országos szintre jósolják, Szilágyi Dóra azt mondta, tudomásuk szerint a magyar fiatalok választási kedve követi az országos hajlandóságot.
Kelemen Hunor szövetségi elnök azt hangsúlyozta, a növekedés trendje látható a részvételi szándékon év elejéhez képest a fiatalok körében. Ugyanakkor nem hiszi, hogy az AUR valóban annyira népszerű lenne, mint a felmérések mutatják, mint mondta, nem hiszi, hogy „a fiatalok rábíznák az életüket történelmi kalandorokra”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?