Csak a templomban vásárolt gyertyákat szereti az Úr?

„A máshonnan beszerzett gyertyák meggyújtása nem jár semmilyen lelki haszonnal” – hívta fel a hívek figyelmét a Konstanca megyei Năvodari ortodox pópája. A templom ajtajára kifüggesztett „emlékeztetőt” – a hatás kedvéért – „Parókiai Tanács” aláírással és az egyházközség hivatalos pecsétjével is ellátta.

A tengerparti üdülőváros Szent Piroska templomának ajtajára kifüggesztett hirdetményről készített fotó virálissá vált a közösségi portálokon, az emberek felháborodottan vették tudomásul a pópa anyagiasságát. 

A parókus kezdeményezésével kapcsolatban megszólalt a konstancai ortodox püspökség szóvivője is. „Ez egy normális, abszolút normális kérés, mert a gyertya Krisztust jelképezi és a kegytárgyakat csak templomból lehet beszerezni. Arra panaszkodunk, hogy elanyagiasodtak, kiüresedtek az ünnepeink, s akkor most az üzletből vásároljuk meg Krisztust?” – mondta Eugen Tănăsescu. Emlékeztetett: a templomi gyertyák árusítását a 1992/103-as törvény szabályozza. „Tehát nem immorális, nem abnormális és nem illegális, amit az atya kifüggesztett. A lelki kár, amire a hirdetmény vonatkozik, valós, ugyanis a hívek erkölcsi és törvényes kötelessége az egyház támogatása és a (hivatalos) gyertyák megvásárlásával ennek a kötelezettségüknek tesznek eleget” – fogalmazott a püspökség szóvivője. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?