Hiába kérte a miniszterelnök újabb ideiglenes miniszterek kinevezését az államfőtől

Újabb hét ideiglenes miniszter kinevezését kérte Viorica Dăncilă miniszterelnök pénteken az államfőtől, és úgy értékelte: a miniszterjelöltek kinevezésének további megtagadása már bűncselekménynek minősíthető Klaus Johannis részéről. Johannis ismét megtagadta a kérést.

A miniszterelnök ideiglenesen a védelmi miniszterre bízná a belügyi tárca, a vízügyi és erdészeti miniszterre a környezetvédelmi tárca, a gazdasági miniszterre az energiaügyi tárca, a kutatásügyi miniszterre az oktatási tárca, a fejlesztési miniszterre az igazságügyi tárca és a vállalkozásfejlesztési miniszterre a parlamenti kapcsolatok irányítását is, a távközlési minisztert pedig ideiglenesen megtenné a stratégiai partnerségért felelős miniszter-elnökhelyettesnek is.

A kormányfő jelezte: jogi lépéseket fontolgat az elnök ellen, hiszen a miniszterjelöltek kinevezésének sorozatos elutasítása szerinte már bűncselekmény. Dăncilă arra utalt, hogy az államfőt alkotmánybírósági döntés kötelezi az ideiglenes tárcavezetők kinevezésére. Az elnök ugyanis csak az új - meghatározatlan időre javasolt - kormánytagok kinevezését utasíthatja el, ha lépését megindokolja, azt viszont nem akadályozhatja meg, hogy egy megüresedő minisztérium irányítását a kormányfő kérésére ideiglenesen egy másik kormánytagra bízzák. A taláros testület határozata egyébként azt is előírta, hogy a kormánykoalíció felbomlása után Dăncilă parlament elé járuljon bizalmi szavazásra, aminek viszont a kormányfő nem tett eleget.

Klaus Johannis éppen erre hivatkozva ismét megtagadta Dăncilă kérését. Az államfő szerint a miniszterelnök veszi semmibe az alkotmányt azzal, hogy nem kérte a parlament jóváhagyását, miután megváltozott a kormány politikai összetétele.„A mai kéréssel a kormányfő gyakorlatilag azt várja el, hogy szegjem meg az alkotmányt, és járuljak hozzá az immár második ügyvivő miniszter kinevezéséhez az oktatási tárca élére, miután Daniel Breaz úr már betöltötte ezt a tisztséget az alkotmány 107. cikkelye által megengedett ideig, azaz 45 napig” – írta Johannis az Államelnöki Hivatal közleményében.

Jövő héten a kormányfőnek immár ellenzéki kezdeményezésére kell a parlament elé járulnia, ahol csütörtökön szavaznak a kormány leváltását kérő bizalmatlansági indítványról. Johannis többször kijelentette: alig várja, hogy Dăncilă -kormányt leváltsa a parlament.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?