Dăncilă szerint Johannis „kiegészítette” az alkotmánybíróság döntését

Klaus Johannis államfő „kiegészítette” az alkotmánybíróság döntését, amikor azt mondta, hogy a kormányfőnek meg ell jelennie a parlamentben, hogy bizalmi szavazást kérjen a kabinetre. Ettől függetlenül megerősítést kér a törvényhozástól a megváltozott politikai összetételű kormányra – jelentette ki szerdán késő este az Antena 3 televízió műsorában Viorica Dăncilă miniszterelenök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Dăncilă kifejtette: az alkotmánybíróság döntésének értelmében az „államfő köteles minél rövidebb időn belül” kinevezni az ügyvivő minisztereket.

„Ebben a határozatban nem láttam olyan passzust, amely utalna a miniszterelnök azon kötelezettségére, hogy jelenjen meg a parlamentben és kérjen bizalmi szavazást. Sehol nem találtam. Nem tudom, honnan vette az államfő ezeket az információkat. Nem tudom, miért gondolta Johannis, hogy ki kell egészítenie az alkotmánybíróság döntését. Meggyőződésem, hogy végre kell hajtani azt, amit a taláros testület mond, és mindenkinek tiszteletben kell tartania az alkotmányt. Úgy gondolom, hogy az elnöknek kell elsősorban tudomásul vennie az alkotmánybíróság döntését, és a lehető legrövidebb időn belül ki kell neveznie az ügyvivő minisztereket" – mondta a kormányfő.

Klaus Johannis azt nyilatkozta szerdán, hogy csak azt követően hozza meg döntését az alkotmánybíróság szerdai határozata kapcsán, hogy közzéteszik annak indoklását.

„Nagy elégedettséggel vettem tudomásul, hogy az alkotmánybíróság – teljesen korrekt és elkerülhetetlen módon – ugyanarra a következtetésre jutott, amelyről én már három hete beszélek: a Dăncilă-kabinet elveszítette legitimitását, és haladéktalanul bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől" – mondta szerdán Johannis.

A parlamentben nem bukhat meg a kormány

Viorica Dăncilă kifejtette, hogy nem bukik meg a kormány, ha a parlament nem szavazza meg az átszervezést. a kormány csak bizalmatlansági indítvánnyal váltható le.

„Ez az ellenzék eszköze, amelyet használhat, és ehhez joga van. Ha átmegy az átszervezés a parlamenti szavazáson, akkor teljes a kabinet, és folytatjuk a munkát. Ha az átszervezés nem megy át, akkor sem bukik a kormány. Ez esetben egy új átszervezéssel jövünk és folytatjuk ezt a folyamatot" – mondta a miniszterelnök.

Dăncilă ugyanakkor úgy fogalmazott: „a legrövidebb időn belül” megjelenik a parlamentben és bizalmi szavazást kér a kormányátszervezésre, amelyben nyolc új miniszterre tesz javaslatot, akik közül öten a Szociáldemokrata Párt (PSD), hárman a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) (volt) tagjai.

Független igazságügyi minisztert szeretne a kormányfő

Dăncilă azt szeretné, ha az Ana Birchall távozásával megüresedő igazságügyi miniszteri tisztséget egy független személy töltené be, de egyelőre nincs konkrét jelöltje.

Megerősítette: a kormány semmilyen módon nem fog beavatkozni az igazságszolgáltatásba.

„A májusi népszavazáson azt kérték, hogy többé ne adjunk ki sürgősségi kormányrendeleteket az igazságügyre vonatkozóan, hát nem fogunk kiadni. Mi több, véleményem szerint az igazságszolgáltatás minden kérdését a bíráknak és ügyészeknek kell megoldaniuk. Ők erre a legalkalmasabbak, konszenzusra kell törekedniük, és a döntéseiket ez alapján kell meghozniuk"– mondta.

Orban: „a 45 napos határidő mese”

A miniszterelnönek haladéktlanul meg kell jelennie a parlamentben, a 45 napos határidő, amire a kormányfő hivatkozik, mese – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Konzultáltam az összes alkotmányjogásszal. Nincs 45 napos határidő, a 45 napos határidőt hasból vették. A valóság az, hogy Románia alkotmányában nincs konkrét határidő, azaz egy maximális időtartam, ameddig a kormány politikai összetételének megváltozása esetén a miniszterelnöknek lehetősége van arra, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben. A konkrét határidő hiányában tekintettel kell lenni az alkotmány szellemére, meg kell nézni az alkotmány más cikkelyeit is. Márpedig véleményem szerint, és sokak véleménye szerint, a miniszterelnöknek haladéktalanul bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, ha megváltozott a kormány politikai összetétele"– hangoztatta Orban.

Meglátása szerint az egyetlen határidő, amit figyelembe lehet venni az alkotmányból, az az a tíznapos terminus, amelyben a miniszterelnöknek meg kell jelennie a parlamentben a miniszterekkel és a kormányprogrammal, miután kinevezte az államfő.

„A 45 napos határidő az átmeneti időszakkal kapcsolatos jelenik meg” – mondta a PNL vezetője.

Megismételte: az egyetlen lehetőség a kormány megbuktatására a bizalmatlansági indítvány. Azt mondta: folyamatban van a támogató aláírások gyűjtése, de nem jelölt meg határidőt, amikor benyújtják a dokumentumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?