FRISSÍTVE – Döntött az alkotmánybíróság: Johannisnak ki kell neveznie az ügyvivő minisztereket

FRISSÍTVE: Az alkotmánybíróság szerdai döntése értelmében Klaus Johannis államfőnek ki kell neveznie a Viorica Dăncilă kormányfő által javasolt ügyvivő minisztereket.

A bíróság részben helyt adott Viorica Dăncilă keresetének, s az ítélet értelmében Klaus Johannisnak alá kell írnia a leváltott miniszterek – köztük Ana Birchall igazságügyi tárcavezető – felmentését és ki kell neveznie a miniszterelnök által javasolt ügyvivő minisztereket.

Alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államfő azáltal, hogy nem mentett fel tisztségükből bizonyos minisztereket, és nem nevezte ki az ügyvivő tárcavezetőket – hangzott az indoklás. A taláros testület határozata értelmében ugyanakkor a teljes jogú miniszterek kinevezésének megtagadásával nem alakult ki jogi konfliktus a miniszterelnök és az államfő között, utóbbinak ugyanis nem kell kötelező módon jóváhagynia a jelöléseket.

Az alkotmánybíróság illetékesei szerint a döntés nyomán Klaus Johannis államfőnek haladéktalanul alá kell írnia a miniszteri tisztségek megüresedéséről szóló dekrétumot, illetve az ügyvivő minisztereket kinevező rendeletet. A miniszterek menesztése, illetve az ügyvivő tárcavezetők kinevezése a kormányfő hatáskörébe tartozik; a miniszterek leváltását jóvá kellett volna hagynia az elnöknek, az ügyvivő miniszterek kinevezéséhez pedig szintén hozzá kellett volna járulnia, ideiglenes jellegű megbízatásról lévén szó ugyanis nem volt esedékes a jelöltek koalíciós tagságához kötni a kinevezést – érveltek a szakemberek.

A teljes jogú miniszterek kapcsán az alkotmánybírák egyöntetűen úgy határoztak, hogy nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus, az adott politikai körülmények közepette ugyanis az államfő nem volt köteles kinevezni a jelölteket.

Dăncilă a parlament elé kell járuljon

Az alkotmánybíróság szerint Viorica Dăncilă „haladéktalanul” bizalmi szavazást kell kérjen a parlamenttől a megváltozott politikai összetételű kormányának.

Klaus Johannis rövid sajtónyilatkozatában elégedetten nyilatkozott az alkotmánybírósági döntésnek arról a részéről, amely kötelezi a kormányfőt, hogy megerősítést kérjen a parlamentben. Az elnök szerint erre már rég sort kellett volna keríteni, azután, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus 26-án felbontotta a koalíciós megállapodást a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Mihia Fifor, a PSD főtitkára szerint a kormánynak 45 nap áll a rendelkezésére, hogy úgynevezett bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől (az eredménynek nincs jogvesztő ereje, azaz nem bukik meg a kormány, ah nem kap elegendő voksot), és a határidő a szocdemek szerint október elején jár le.

A döntés után a kormányzó PSD orzságos végrehajtó bizottságát rendkívülésre hívták össze.

Dăncilă: Johannis megszegte az alkotmányt

Az alkotmánybíróság szerdai döntése megerősíti, hogy Klaus Johannis államfő "visszaélést" követett el, amikor megtagadta az ügyvivő miniszterek kinevezését az energiaügyi, a környezetvédelmi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium élére - véli Viorica Dăncilă kormányfő.

"Akár rosszhiszeműséggel, akár hozzá nem értéssel állunk szemben, az alkotmánybíróság mai döntése világossá teszi az egész ország számára, hogy Iohannis elnök megszegte az alkotmányt (...), cinikus és nemtörődöm módon, akadályoztatva a kormány tevékenységét" - fogalmaz a miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben.

Dăncilă hozzáteszi, a taláros testület döntése arra kötelezi az államfőt, hogy írja alá a miniszterek leváltásáról szóló rendeletet, illetve hogy indokolja meg az új miniszterjelöltek kinevezésének elutasítását. "Kérem az államfőt, ne játsszon többé az alaptörvénnyel és a román emberek sorsával. Veszélyes a demokráciára és az ország stabilitására nézve, hogy olyan államelnökjelöltünk legyen, aki nem tiszteli a törvényeket, és nem érez felelősséget az állampolgárok sorsa iránt" - nyomatékosította Dăncilă, ismét leszögezve, hogy a kormány újabb bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől, és nem tartanak attól, hogy elveszítették a többséget.

Johannis az indoklást követően határoz

Klaus Johannis csak azt követően hozza meg döntését az alkotmánybíróság szerdai határozata kapcsán, hogy közzéteszik annak indoklását - ezt maga az államfő jelentette be a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Johannis rámutatott, megvárja, tegyék közzé a taláros testület döntésének indoklását, és csak ez után határoz a követendő lépésekről. "Ha Dăncilă miniszterelnök valóban meg akarja oldani a válsághelyzetet, ahogyan azt folyton hangoztatja, a megoldás egyszerű: miniszterelnök asszony, ismét mondom, kérjen azonnal bizalmi szavazást a parlamenttől" - fogalmazott az államfő.

Az elnök szerint az alkotmánybíróság szerdai döntése nem változtat a kormány jelenlegi helyzetén. "Nagy elégedettséggel vettem tudomásul, hogy az alkotmánybíróság - teljesen korrekt és elkerülhetetlen módon - ugyanarra a következtetésre jutott, amelyről én már három hete beszélek: a Dăncilă-kabinet elveszítette legitimitását, és haladéktalanul bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől" - nyomatékosította.

Kapcsolódók

Kimaradt?