Testkamerával szerelik fel a háromszéki rendőröket

Kovászna megyében testkamerát (BodyCam) szerelnek a közrendészeti feladatokat ellátó rendőrök egyenruhájára, így azok rögzítik az állampolgárokkal való kapcsolatuk minden pillanatát, ezzel utólag is tisztázható lesz, hogy mi is történt valójában.

Tamás Sándor megyei tanácselnök a hétfői megyeinfón bejelentette, hogy az önkormányzat mellett működő Kovászna megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) 12 testkamerát vásárol mintegy 10 ezer lejért, amit a megyei rendőrség közrendészeti feladatokat ellátó munkatársainak egyenruháira szerelnek, ezekkel rögzítik a rendőrök és állampolgárok közti találkozásokat.

Tamás Sándor szerint az elmúlt időszakban, nem csak Háromszéken, hanem országszerte rengeteg vitára adott okot, hogy a rendőrök és állampolgárok közti viszonyban ki mit mondott, milyen hangsúllyal beszélt, illetve mi lett ennek a beszélgetésnek, esetenként a dulakodásnak az eredménye. „Számunkra fontos az állampolgárok biztonsága és rendőrök viszonyulása, ezért ha vita van a felek között, a testkamera hang és videó felvételei alapján tisztességesen lehet dönteni, azt a bíróságon is lehet használni”, mutatott rá a háromszéki tanácselnök, aki szerint a rendőrök számára is hasznos az eszköz, amely hatékony megelőző eszközzé válhat. Az egyenruhán viselt testkamerák elriaszthatják az esetleges támadókat és megakadályozzák, hogy a helyzetek eszkalálódjanak.

Tamás Sándor a rendőrség körmére nézne

A legutóbbi tanácsülésen Tamás Sándor háromszéki tanácselnököt egyöntetű szavazattal a Kovászna megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) tagjává választották. A háromszéki elöljáró elmondta: egy törvénymódosítás lehetőséget ad, hogy tagja legyen ennek a rendőrség tevékenységét ellenőrző konzultatív testületnek. Tamás Sándor elmondta, a Közrendészeti Hatóság ülésein szeretne olyan kérdéseket felvetni, amelyeket a Kovászna megyei rendőrség elhallgat vagy mellékvágányon tart. Elmondása szerint többek között magyarázatot vár arra, hogy hol tart annak az ügynek a feltárása, amely során azt állították, hogy 2015 novemberében a sepsiszentgyörgyi ismeretlen román katona emlékművénél lévő román zászlót valakik székely zászlóra cserélték, de három és fél éve nem sikerült az ügyben előre lépni vagy bizonyítékot felmutatni. Másik hasonló eset a Kovászna megyei prefektúra előtt évekkel ezelőtt kifeszített román lobogó elvágásának ügye is, amelynek elkövetőjét még nem sikerült előállítani. Tamás Sándor kéri, hogy betekinthessen abba a nyomozati folyamatba és dossziéba, ami a tavalyi, bálványosi Európa Tanácsi fórumon Dan Tanasă eltűnt könyveinek ügyében zajlik, és amely miatt a rendőrség vegzálja a háromszéki önkormányzat munkatársait. 

„Ezek jó zamatos esetek”, mondta a megyeinfón Tamás Sándor, aki rámutatott, a Közrendészeti Hatóság (ATOP) a megyei tanács mellett működő konzultatív testület feladata a rendőrség és lakosság közeledésének támogatása és a lakosság felől érkező kényes kérdések tisztázása. Ennek a testületnek tagja a megyei rendőrparancsnok, a rendőrök érdekvédelmi szervezetének képviselője, az alprefektus, a megyei tanács hat tagja és a civil szféra három képviselője. Tamás Sándor elmondta: igyekszik helytállni ebben a testületben, amelynek eddig is voltak tagjai a megyei önkormányzat részéről, ám tapasztalatok szerint a rendőrség eddig kézhátból lesöpörte a kényes kérdéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?