banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Alkotmányossági óvást emelt az ombudsman az új közigazgatási törvénykönyv ellen

Alkotmányossági óvást emelt szerdán Renate Weber ombudsman a kormány két hónapja hozott sürgősségi rendelete ellen, amellyel hatályba léptette az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát.

A Nép ügyvédjének is nevezett alapjogi biztos szerint semmilyen sürgősség nem indokolta, hogy a kormány a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási módszerrel avatkozzék be a törvényalkotás folyamatába. Az ombudsman úgy értékelte: az állami intézmények közti lojális együttműködés alkotmányos elve nem eredményezheti a parlament és kormány közötti viszony visszájára fordítását, vagyis azt, hogy a kormány gyakoroljon kontrollt a parlament felett.

Hasonló érvekre alapozva tiltakozott júliusban Klaus Johannis jobboldali államfő és a ellenzék is az ellen, hogy a szociáldemokrata kormány a parlamentet megkerülve, a rendkívüli helyzetekre kitalált - a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi rendelettel emelte törvényerőre a 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit összehangoló, a központi és helyi közigazgatás működését egységes keretbe foglaló közigazgatási törvénykönyvet, a "helyi kiskirályok kedvéért", arra utalva, hogy a jogszabály egyebek mellett speciális nyugdíjakat irányoz elő az önkormányzati elöljárók számára.

A jogszabály új változatát korábban az RMDSZ is bírálta arra hivatkozva, hogy csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest. A törvénykönyvet eredetileg a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a parlament tavaly júliusi rendkívüli ülésszakán fogadta el a képviselőház. A jogszabály ellen az államfő, illetve az ellenzék emelt alkotmányossági óvást. Az alkotmánybíróság úgy értékelte: a törvénykönyv egésze alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve.

A kormány időt akart nyerni azzal, hogy sürgősségi rendelettel léptette hatályba a törvénykönyv kiigazított változatát, mert egy újabb parlamenti eljárás - a várható államfői és ellenzéki óvások miatt - legalább fél évbe telt volna. Az ombudsman lépése azért fontos, mert Romániában rajta kívül senki nem emelhet alkotmányossági kifogást egy sürgősségi kormányrendelet ellen. Az ellenzéki román sajtó a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásának tulajdonítja a nép ügyvédjének megkésett fellépését, ugyanis a tisztségbe újonnan megválasztott Renate Weber korábban a kormányból most kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) európai parlamenti képviselője volt.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?