Tízen fordultak a Nép Ügyvédjéhez a közigazgatási törvénykönyv miatt

Tíz kifogás érkezett a Nép Ügyvédjéhez a kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban.

Az ombudsman pénteki közleménye értelmében ez idáig tíz olyan beadványt kaptak fizikai és jogi személyektől, amelyek aláírói azt kérik a Nép Ügyvédjétől, nyújtson be alkotmányossági kifogást a közigazgatási törvényt hatályba léptető 2019/57-es sürgősségi kormányrendelet ellen.

A Nép Ügyvédje „a személyi és szabadságjogok védelmezőjeként” ebből a nézőpontból vizsgálja majd meg a bírált jogszabály alkotmányosságát, tekintve azonban, hogy a törvény igen terjedelmes, 638 cikkelyből áll, a folyamat hosszabb időt fog igénybe venni, annál is inkább, hogy az alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatát is tanulmányozniuk kell – mutat rá közlemény.

A Viorica Dăncilă vezette kabinet június 25-i ülésén sürgősségi rendelettel fogadta el a közigazgatási törvénykönyvet, majd egy héttel később, július 3-án módosított rajta a törvényhozási tanács véleményezésének figyelembe vételével.

A sürgősségi rendelet július 5-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?