Több mint ötmillió percet késtek egy év alatt Romániában a vonatok

Egy Brüsszelben élő román informatikus mytrain.ro néven applikációt dolgozott ki, amelynek segítségével bárki megállapíthatja, hogy mennyit késnek a vonatok Romániában. Az alkalmazás egyelőre csupán 30 jelentősebb romániai vasútállomásra terjed ki. Segítségével kimutatható, hogy egy év alatt a vonatok összesen több mint 3500 napot késtek az országban.

Az applikáció mérései szerint 2017. augusztus elsejétől 2018. július 29-ig a romániai vonatok összesen 5,15 millió percet késtek. Ez összesen 3580 napot, vagyis 9,8 évet jelent.

A napi késések átlagosan 7092 percet tettek ki, ez 5 nappal egyenlő. A legtöbb késést a vizsgált időszakban 2017. augusztus 4-én regisztrálták, ekkor egyetlen nap alatt 23 677 perces késéssel futottak be a vonatok célhelyükre. A legtöbb késést, 591 240 percre a bukaresti Északi Pályaudvaron jegyezték, ami ebben az esetben természetes, hiszen ide fut be naponta a legtöbb szerelvény.

Az üzemeltetőket illetően a személyvonatok késésénél a román államvasút vezet, napi 4705 perccel. A magánvasutak messze lemaradnak az állami vasút mögött, bár az is igaz, hogy jóval kevesebb szerelvényt is indítanak.

Késnek a magántársaságok vonatai is

A CFR mögött a második helyre a Transferoviar (TFC) magántársaság került, 154 perccel, a dobogó harmadik helyét, 67 perccel a Regiotrans foglalja el, majd 42 perccel az Interregional és alig valamivel lemaradva, 41 perccel a Softrans következik.

A Transferoviar szerelvényei egyébként Bukarest-Galac, Bukarest-Ploiesti-Buzău, Kolozsvár-Nagyvárad között, illetve rövidebb távokon Galac-Bârlad, Buzău-Nehoiașu,  Slanic-Ploiești, Titan Sud-Oltenița, Ploiești-Mâneciu, Ploiești-Târgoviste és Târgoviste-Pietrosița között közlekednek.

A Regiotrans 103 motorkocsival rendelkezik, és naponta 236 járatot indít a Bánságba, Moldovába, Havasdalföldre és Erdélybe. Az Interregional elsősorban Erdélybe indít járatokat, így Beszterce-Beszterceborgó, Kisilva-Óradna, Batiz-Bikszád, Nagyvárad-Körösszeg, Margitta-Papfalva között.

A Softrans hosszabb távokon indít járatokat, így például Bukarest-Brassó, Bukarest-Craiova, Bukarest-Konstanca között. A Softrans üzemeltette Romániában az első elektromos többrészes motorkocsit.

12,8 milliárd euróra lenne szükség

A román államvasutak adatai szerint például 2018 júniusa és novembere között 1,6 millió percnyi késéssel közlekedtek a vonatok, vagyis mindössze fél év alatt több mint három évet késtek.

De a vasúton utazók rengeteg időt veszítettek el 2017-ben is, amikor a szerelvények 4,53 millió percet, 2016-ban pedig 4,5 millió percet késtek. Az üzemeltetők nyilván a vasutak katasztrofális helyzetére, a sínek állapotára hivatkoznak, mégpedig joggal, hiszen a szerelvényeknek csökkentett sebességgel kell közlekedniük, nem egy esetben pedig veszteglésre is kényszerülnek.

Románia öt évre szóló vasúti stratégiájának megfelelően a román államvasutak helyzetének normalizálásához a 2019-2023-as időszakban legkevesebb 12,8 milliárd euróra lenne szükség. Ebből az összegből megfelelő állapotba lehetne hozni a síneket, a töltéseket, és Románia a vasúti szállítás szempontjából is közelebb kerülhetne a vasútvonalak európai átlagos állapotához.

A csaknem 13 milliárd euróból 3,59 milliárd eurót a romániai vasúti közlekedés javítására kellene fordítani, ebből pedig 469,88 millió eurót még 2019-ben kellene felhasználni, az utóbbi összeg tetemes részéből, közel 460 millió euróból, a vonatok sebességét kellene növelni, a meglévő vasúti infrastruktúrán belül.

További sebeségcsökkentés a biztonság kedvéért

Romániának az egységes európai vasúti rendszerbe történő beilleszkedése további 9,23 milliárd euróba kerülne, ebből a pénzből több mint 680 millió eurót még 2019-ben kellene elkölteni. A 9,23 milliárd euró legnagyobb részéből a nemzetközi vasúti folyosókat kellene felújítani, korszerűsíteni és lehetővé tenni, hogy a romániai vonatok elérjék az európai vasutak átlagos sebességét – mintegy óránkénti 160 kilométert.

A román állami vasutak korszerűsítési tervei azonban egyetlen eurót sem irányoznak elő arra, hogy megnöveljék a Románián is áthaladó nemzetközi vonatok sebességét.

A CFR illetékesei elismerik, hogy nem kapnak elegendő pénzt a vasúthálózat felújításához, javításához, emiatt fokozatosan romlik a sínek, töltések, berendezések állapota, a helyzet tehát egyálalán nem javul.

Az ország vasúti stratégiája azt is leszögezi, hogy jelenleg a romániai vonatok átlagos sebessége elvileg alig több mint 70 százalékát képezi a tervezett sebességnek, a gyakorlatban viszont kevesebb, mint 45 százalékát.

A vasútvonalak állapota alapján a biztonságos közlekedés szavatolásához a jövőben még kisebb lesz a vonatok sebessége, vagyis jelentősen megnövekednek a késések.

Kapcsolódók

Kimaradt?