Johannis is rábólintott: minden munkaszüneti napot közölnie kell a kormánynak az év elején

Kihirdette az államelnök azt a munkatörvénykönyvet módosító javaslatot, amely előírja: a kormánynak határozatba kell foglalnia minden év január 15-éig, hogy a törvényes ünnepnapokat megelőző vagy azokat követő munkanapok közül melyeket nyilvánítja munkaszüneti napnak.

A tervezetet júniusban fogadta el döntő házként a képviselőház, a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően lép ténylegesen hatályba.

A tervezet értelmében a hivatalos ünnepnapokat megelőző vagy követő szabadnapok megjelölése mellett ezek pótlásának dátumáról is rendelkeznie kell a kormány határozatának. A tervezetet Vass Levente Maros megyei RMDSZ-es képviselő terjesztette a parlament elé.

Korábban úgy fogalmazott: „Kiszámíthatóságot, a családi programok tervezhetőségét, a hosszú hétvégék hatékonyabb kihasználását teszi majd lehetővé ez az RMDSZ-es törvénymódosítás. Elkerülhető lesz, hogy alig napokkal egy ünnepnap előtt derüljön ki, megadják az ünnepet követő vagy megelőző napokat is. A magánszektor számára is könnyebb lesz tevékenysége összehangolása az állami szektorral.”

 

Kapcsolódók

Kimaradt?